Política 18/05/2022

Costa (PP): "Les coes en els controls de l'aeroport són una imatge turística nefasta"

L'oposició critica la falta d'efectius en l'inici de la temporada i reclama al Govern "aixecar la veu"

3 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, aquest dilluns

PalmaLes llargues coes en els controls de fronteres de l'aeroport de Son Sant Joan de Palma, en l'inici de la temporada turística, han provocat aquest dimecres les crítiques de l'oposició balear, concretament d'El Pi, del PP i de Ciutadans. De fet, les formacions han anunciat que portaran aquest tema al ple del Parlament de dimarts que ve per rebre explicacions del Govern. "És una imatge turística nefasta, no és prestar un servei de qualitat que hi hagi coes astronòmiques", ha explicat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa. "És una manca de previsió dels òrgans competents", ha exposat el portaveu regionalista, Josep Melià.

La situació viscuda a la porta d'entrada a Mallorca radica en un Brexit que provoca la necessitat de control dels passaports dels turistes britànics, que són dels més nombrosos que arriben a les Illes, però també d'una manca d'efectius policials que ha denunciat el Sindicat Unificat de Policia (SUP). Els tres partits de l'oposició hi han fet referència i, de fet, el sindicat mateix ha fet un comunicat aquest dimecres en què assegura que "els policies no volen venir a fer feina a les Balears i els grans perjudicats són els ciutadans i els turistes". El Pi ha exigit al Govern "aixecar la veu" en aquest sentit i el PP s'ha oferit per fer "un front comú per reclamar a Madrid que es doti d'efectius per cobrir les vacants".

Per la seva banda, en referència a l'ampliació de l'aeroport, la líder de Ciutadans, Patricia Guasp, ha incidit en "els dubtes" de traslladar el centre de control a Barcelona, una qüestió que va destacar la setmana passada MÉS per Mallorca i contra la qual estan els mateixos treballadors. "Ens hi oposam", ha subratllat Guasp. En aquest sentit, Ciutadans ha registrat una pregunta parlamentària en el Congrés dels Diputats "per saber si es durà a terme, ja que són 340 llocs de feina que es perden".

Pacte de Reactivació

El Govern ha convocat per a aquest dijous el Pacte de Reactivació, que aglutina els sectors socials i econòmics, a més de la majoria de partits del Parlament, amb l'objectiu d'informar dels projectes de l'administració finançats amb fons europeus. A aquesta reunió no hi assistirà el PP, que no hi està integrat. "No ens han convidat", ha remarcat el portaveu popular. En la darrera trobada, per tractar el pla de xoc contra els efectes de la guerra d'Ucraïna, el principal partit de l'oposició hi va ser present, "per responsabilitat i respecte". "Si ens haguessin convidat, no hi hauríem assistit", ha sostingut Costa.

Amb relació als fons europeus, tant el PP com Ciutadans han mostrat preocupació per la seva efectivitat i, de fet, tant Guasp com Costa formularan la seva pregunta de control a la presidenta del Govern, Francina Armengol, en aquest sentit. "Volem saber per què no arriben, tenim dubtes que serveixin per transformar l'economia balear, perquè potser resten competitivitat i igualtat d'oportunitats a les empreses illenques", ha destacat la líder de la formació taronja. "Preocupa que això es transformi en el 'pla E' de Zapatero", ha afegit el portaveu popular.

Llei de secrets oficials

La Comissió d'Assumptes Institucionals ha aprovat aquest dimecres una Proposició No de Llei (PNL) de MÉS per Mallorca per accelerar l'aprovació de la nova llei de secrets oficials i desclassificar així "documents sobre el 23-F, els GAL i l'abandonament del Sàhara", segons ha exposat el diputat ecosobiranista, Joan Mas Collet. "És una bona setmana per parlar-ne, ja que el rei emèrit torna impunement, i si els documents són desclassificats, possiblement s'hauria exiliat molt abans".

stats