La cort gallega de l'emèrit: de Josep Cusí a Pedro Campos

Joan Carles I conserva un reduït i elitista grup d'amics vinculats al Club Nàutic de Sanxenxo

2 min
Pedro Campos, amb gorra vermella, és el gran amic de Joan Carles I a Sanxenxo.

SanxenxoApartat de la Zarzuela i del Palau de Marivent de Mallorca, Joan Carles I manté la il·lusió pel seu reduït grup d’amics de Sanxenxo. Amb el seu retorn s’ha constatat que Pedro Campos (Cuntis, Pontevedra, 1950) és el més incondicional. El president del Club Nàutic fa uns anys que té una habitació amb vistes al mar al pis superior del seu xalet preparada per rebre el rei emèrit. Emparentat amb l’expresident del govern espanyol Leopoldo Calvo-Sotelo –la seva mare n’era cosina–, ostenta un important currículum en el món de la vela amb cinc campionats del món consecutius. El seu pare Marcial era el propietari de les termes Cuntis, un dels balnearis de més renom a Galícia, que ara gestionen els fills. Pedro és el cinquè d’onze germans i en la faceta empresarial combina la gestió del balneari amb empreses dedicades a la navegació. Arran del seu primer títol mundial a Mònaco el 1976, va decidir crear una companyia que fabricava veles i va acabar presidint la nord-americana North-Sails, amb qui es va fusionar. El seu president ara és Peter Dubens, un altre habitual del Club Nàutic.

Joan Carles I va intensificar la relació amb Campos després de l’abdicació, però es van conèixer durant la dècada dels 80 gràcies a l’empresari català Josep Cusí (Barcelona, 1934). Cusí no ha pogut acudir aquest cap de setmana a Sanxenxo, però és realment el gran amic de l’emèrit, amb qui va competir als Jocs Olímpics de Munic del 1972. Armador del Bribón, va ser instructor de tir de Francisco Franco i en una cacera amb ell va conèixer Joan Carles I. Cusí va ser el principal finançador del viatge de noces de Felip VI i Letícia.

El rei emèrit Joan Carles I i l'empresari Josep Cusí en una imatge del 2015.

Aquest és el trio més estret, però a Sanxenxo l’emèrit s’hi troba companys de navegació que conformen el seu cercle d’amics. Un d’ells és l’hispanoveneçolà Juan Carlos Escotet, fundador i president del grup Banesco. Fa dos mesos, però, va morir el seu fill i no ha assistit al retorn de l’emèrit. Sí que participen a la regata Mauricio Sánchez-Bella, comandant d’Iberia, i Íñigo Echenique, enginyer naval i artífex de l’espectacular Sea Cloud Spirit, el segon veler més gran del món. Eugenio Galdón, expresident de la companyia telefònica Ono, també competeix aquest cap de setmana a Sanxenxo. Finalment, el banquer Francisco Botas i l’empresari César Elízaga també formen part d’aquest cercle elitista de Joan Carles I que a la ria pontevedresa compta amb tota l'admiració de l'alcalde, Telmo Martín (PP), que aquest divendres ha esmorzat amb l'emèrit a la casa de Campos.

stats