Correus intervé a Catalunya un sobre per a Ayuso amb dues bales

Interior reforça la protecció als candidats de les eleccions madrilenyes

i
Ot Serra
3 min
Isabel Díaz Ayuso en un acte de campanya al municipi madrileny de Tres Cantos.

Madrides amenaces continuen marcant la campanya de les eleccions madrilenyes. Ahir, el mateix dia que el ministeri de l’Interior es veia obligat a revisar la seguretat dels mateixos candidats, tal com va avançar Eldiario.es, transcendien dos nous casos, un d’ells amb origen a Catalunya. Segons van avançar El Confidencial i El País i va confirmar la Moncloa, els sistemes de seguretat de Correus van detectar ahir al centre de distribució de Sant Cugat del Vallès una carta amb dos projectils que tenia com a destinatària la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Els Mossos ja investiguen el cas, que se suma a una carta interceptada ahir a Vallecas amb quatre projectils i que tenia com a destí la direcció general de la Guàrdia Civil.

Enmig d’aquest clima enrarit, Interior va decidir augmentar la protecció dels candidats. Dilluns ja es va anunciar que es reforçava la de l’exvicepresident segon espanyol Pablo Iglesias, i ahir es va conèixer que es faria el mateix amb la de la presidenta autonòmica en funcions, Isabel Díaz Ayuso. Fonts del PSOE i de Cs confirmaven també a Europa Press que Interior havia assignat servei d’escortes a Ángel Gabilondo i Edmundo Bal, mentre que Més Madrid i Vox no van voler dir si als seus candidats també se’ls havia donat protecció. De fet, el partit d’extrema dreta es queixa que no pot celebrar actes amb seguretat que no siguin boicotejats.

Davant de la nova carta amenaçadora interceptada, el president espanyol, Pedro Sánchez, va condemnar "sense pal·liatius" els fets i, en un tuit, va assegurar que les cartes a Ayuso i també, "de nou", a la directora de la Guàrdia Civil, Maria Gámez, són "amenaces a tots". "Ni tolerants ni còmplices amb la violència i la propagació de l'odi", diu Sánchez en el tuit.

Per la seva banda, la mateixa presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, també va fer un tuit després de conèixer la notícia, on va demanar "serenitat". "Al violent i al terror no se'ls ha de regalar protagonisme. Se'ls ha d'apagar", va defensar. Tots els principals dirigents polítics de Madrid van condemnar les amenaces, des del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, fins a la candidata de Vox, Rocío Monasterio.

Campanya des de la Moncloa

El candidat d’Unides Podem és qui ha impulsat el debat anti-Vox, i ahir va afegir un nou actor a la campanya: Felip VI. En un acte a Getafe, Iglesias es va preguntar com podia ser que la Casa del Rei no hagués pronunciat “ni una paraula” per condemnar la “violència feixista”. Qui sí que va demanar un rebuig explícit i inequívoc a les amenaces va ser la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, que des de la sala de premsa de la Moncloa va recriminar al PP que contemporitzi amb Vox. El partit conservador ha contraatacat l’ofensiva de l’esquerra retraient-li els pactes amb EH Bildu. La també titular d’Hisenda va subratllar que el partit conservador no se suma al cordó sanitari contra l’extrema dreta perquè hi compta per governar i per no veure’s perjudicat electoralment.

Les paraules de Montero van arribar després que Ayuso es negués a vetar Vox, per bé que en una entrevista a RNE va suggerir a Gabilondo que si no vol la ultradreta a l’executiu madrileny s’avingui a investir-la. “Ni Ayuso ni Vox”, va replicar de seguida el candidat socialista, que va refermar la seva aposta per un govern progressista que, segons l’última enquesta que s’haurà publicat en campanya, s’albira complicat.

Elaborada per Metroscopia i publicada ahir a El País, augura una victòria clara amb 59 escons del PP, que amb els 13 diputats de Vox suma majoria absoluta. A l’esquerra, el PSOE pateix un retrocés important que beneficiaria Més Madrid: Gabilondo cauria dels 37 als 28 escons i Mónica García pujaria dels 20 als 25. Unides Podem, en canvi, no aconsegueix aixecar el vol. Seria l’última força del Parlament madrileny, amb 11 diputats i un 7,8% de suports. A la cua i esborrat del mapa, Cs continua el seu camí cap a la desaparició. El sondeig només li vaticina un 3% de suports.

stats