Política 25/04/2022

El Consell de Menorca aprova la llei Reserva de la Biosfera

Ara es traslladarà al Parlament per culminar el procés legislatiu

ARA Balears
2 min
L'acord s'ha aprovat al saló de plens del Consell de Menorca.

PalmaEl Consell de Menorca ha aprovat aquest dilluns en el ple l'avantprojecte de la llei Reserva de la Biosfera amb els vots favorables de l'equip de govern (el PSOE, Unides Podem i Més per Menorca) i es traslladarà al Parlament per culminar el procés legislatiu. La sala de plens ha presentat un ple històric, destacant la presència de càrrecs públics de tots els partits polítics, així com d'entitats socials i mediambientals de l'illa.

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha emfatitzat la importància d'aprovar l'avantprojecte de la llei Reserva de la Biosfera. "És una proposició de llei valenta, ambiciosa i que sorgeix del govern insular. Falta el procés en el Parlament i serà llavors quan tindrà vigència. M'hauria agradat tenir el suport unànime de tots els grups polítics del Consell, perquè realment la proposició és rellevant per al model de creixement sostenible i diferenciador de l'illa", ha remarcat.

D'altra banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Juaneda, ha titllat el ple d'"històric", encara que ha fet autocrítica sobre el que succeït les darreres setmanes. "Demanam disculpes a la ciutadania per aquesta incertesa que han viscut els últims dies. Precisament, ha estat la importància d'aquesta llei la que ha provocat les dificultats. Destacam el consens i el diàleg necessari per reconduir les divergències", ha indicat.

A més, la portaveu d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha enviat un missatge a Més per Menorca. "Han estat uns dies convulsos en el Consell i negar-ho no seria honest. Recuperat el camí del sentit comú i del bé comú, podem celebrar que aprovarem la millor proposta de llei que podia tenir Menorca. No estam a les ordres de Madrid o de Palma, negociam el traspàs de competències sense sobreactuacions ni ultimàtum", ha precisat.

Compareixença de l'Advocacia

El PP ha sol·licitat la compareixença de la directora de l'Advocacia de les Balears per "donar explicacions de l'informe de la llei de Reserva de la Biosfera". "És una llei profundament intervencionista, envaeix competències de totes les administracions", ha explicat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa. "No ens ha sorprès com ha acabat, sabíem que acabaria així", ha afegit, referint-se a la crisi de govern viscuda en el Consell de Menorca, amb les dimissions inicials dels representants de MÉS per Menorca i el seu retorn a l'Executiu després d'anunciar-se l'aprovació de l'avantprojecte de llei. Costa ha manifestat que es va passar "de les amenaces i xantatge" a la fase de "reflexió", i "després, que tot s'ha arreglat". "Els ciutadans balears i els menorquins estan farts d'aquest espectacle", ha lamentat.

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PSIB, Silvia Cano, ha puntualitzat que el Govern "no pressiona, sinó dialoga". "La llei quedà en standby i pensam que en aquestes setmanes s'han pogut reconduir les deficiències jurídiques", ha afirmat. "També s'ha pogut reconduir l'estabilitat de la legislatura, encarar el futur amb la seguretat de mantenir polítiques de progrés", ha conclòs.

Finalment, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat que "és important que l'illa tengui una llei que reconegui aquesta figura de reserva de la biosfera". Segons recull Europa Press, Mir ha celebrat que aquesta proposta arribi al Parlament i ha explicat que, ara, "s'haurà de subjectar a les seves dinàmiques, perquè el text rebi l'aprovació final".

stats