Política 20/07/2021

El Consell de Mallorca dona cinc dies més a MAC Insular per presentar al·legacions a la reinterpretació del contracte

La institució proposa canviar la fórmula per calcular el preu de la tarifa d'enderrocs

3 min
Entrada principal a les instal·lacions de Mac Insular, a Bunyola.

PalmaEl Consell de Mallorca ha aprovat en el ple d'aquest dimarts donar un marge de cinc dies més a MAC Insular –l'empresa concessionària que tracta els sobrants procedents de la construcció, la demolició, els residus voluminosos no reutilitzables i els pneumàtics des del 2006– perquè presenti al·legacions a la reinterpretació del contracte aprovada en el ple del mes passat. "Proposam una pròrroga de cinc dies perquè responguin a aquest expedient aprovat en el ple de dia 30 de juny. L'empresa té dret a presentar-hi al·legacions i plantejam acceptar-les-hi, ja que és un expedient de prou importància, perquè tingui temps d'aportar tota la documentació", ha explicat la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot.

En concret, la proposta del Consell demana canviar la fórmula amb què es calcula el preu de la tarifa d'enderrocs. Actualment es fa segons la previsió de tones a tractar, i l'expedient proposa que es faci a partir de les tones mitjanes tractades entre el 2007 i l'any passat. L'expedient també reclama revisar la previsió de les vendes dels productes que ofereix MAC Insular. En lloc de basar-se en una previsió del que es creu que ingressarà, es demana que el càlcul es faci segons el darrer valor ingressat pel material venut.

Aquesta reinterpretació del contracte surt arran d'una demanda interposada per MAC Insular el 2014, que reclamava al Consell que pagàs uns 30 milions d'euros per les pèrdues econòmiques anuals a causa de la reducció d'enderrocs que arribaven a les seves plantes de tractament. L'empresa al·legà que la institució insular no perseguia suficientment els abocaments il·legals, malgrat que era una competència del Govern. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va eximir el Consell de pagar, però demanava que revisàs les tarifes de residus del 2010, el 2011 i el 2012. El maig d'enguany, un acte judicial del mateix tribunal ordenà al Consell que ho fes en un termini de dos mesos.

Segons va explicar el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient en una nota, l'objectiu de la iniciativa és "posar ordre" a l'acord signat el 2003 durant la presidència de Maria Antònia Munar (Unió Mallorquina), que deixava l'empresa en unes condicions "molt avantatjoses" i amb "poc marge de maniobra" per a la institució. El 2007, quan el partit de Munar va deixar de governar la institució insular, es varen començar a cercar vies per reformular l'acord amb MAC Insular. Primer, es va proposar declarar la nul·litat del contracte, però el Consell Consultiu de les Balears va resoldre que això no era possible i que els problemes del contracte s'havien de solucionar mitjançant la interpretació del pacte signat, però no es va arribar a fer. Durant l'etapa en què Sandra Espeja, de Podem, fou consellera insular de Medi Ambient –entre el 2015 i el 2019–, es varen fer una auditoria i una consultoria econòmica "profundes", amb un valor proper al mig milió d'euros, segons va recordar la institució insular en un comunicat.

Crítiques del PP

El PP, Ciutadans, El Pi i Vox s'han abstingut durant la votació, mentre que el PSIB, Podem i MÉS han votat a favor de la iniciativa. El Partit Popular ha estat l'únic partit de l'oposició que ha explicat el motiu de la seva abstenció a la votació. "Entenem que més que un canvi de contracte és una modificació encoberta de les condicions. Segurament hi haurà conflicte i s'acabarà amb un procediment contenciós als jutjats. Al final, ho pagaran els ciutadans", ha explicat el conseller del Partit Popular, Pedro Rosselló.

stats