Pressupostos
Política 27/12/2023

Llum verda als pressupostos del Consell de Mallorca

Els comptes ascendeixen a 646 milions d'euros i han tingut els vots a favor del PP i Vox i l'abstenció d'El Pi

ARA Balears
2 min
Ple del Consell d'aprovació inicial dels pressupostos

PalmaLlum verda als pressupostos del Consell de Mallorca. Aquest dimecres, en la sessió extraordinària, l'entitat insular ha aprovat definitivament els comptes per al 2024, que s'eleven fins a 646 milions d'euros. La consellera insular d'Hisenda i Funció Pública, Pilar Bonet, ha destacat que la prioritat d'aquests pressupostos són les polítiques socials i ha remarcat l'increment "sense precedents" que s'ha fet a l'àrea cultural. Ara bé, cal recordar que es redueixen algunes partides relacionades amb el català, com l'ajuda a l'Acampallengua –passa de 60.000 a 45.000 euros– i que se n'eliminen altres, com la que es feia servir per als dinamitzadors lingüístics. Els que sí que tindran més recursos de la institució insular seran els caçadors, com va remarcar el portaveu de Vox, Antoni Gili, fa poques setmanes, quan el partit d'extrema dreta va fer una valoració dels pressupostos.

Bonet ha insistit en un mantra dels populars i ha remarcat que els nous pressupostos suposen "el canvi que els ciutadans de Mallorca van demanar el passat mes de maig a les urnes". Els pressupostos han sortit endavant amb els vots a favor del PP i Vox, l'abstenció d'El Pi i els vots en contra del PSIB i MÉS per Mallorca.

Aquesta aprovació definitiva arriba poc més d'un mes després de la provisional (23 de novembre). Aquest dimecres s'ha hagut de fer un ple extraordinari perquè els pressupostos no es varen poder aprovar automàticament a causa de les esmenes del PSIB i MÉS per Mallorca. Ambddues formacions han criticat els desequilibris dels comptes de la institució insular.

Els nous pressupostos suposen un creixement del 6,6% (40,2 milions més) si els comparam amb els comptes públics d'aquesta institució de l'any passat. En aquest sentit, des del Consell de Mallorca han destacat que el 54,3% del total dels pressupostos es destinarà a assumptes socials i han remarcat la importància del creixement de les partides per als ajuntaments de l'illa (que ha crescut un 7,8% i arriba als 55,6 milions) i dels pressupostos que es destinarà al departament de Benestar Social que rebrà 288 dels 646 milions.

A través d'un comunicat, el Consell de Mallorca ha ressaltat la importància dels projectes per la discapacitat, serveis socials comunitaris i el SAID. D'altra banda, el pressupost pel Departament de Presidència serà de 37,4 milions i la Direcció Insular de Famílies comptarà amb 300.000 euros.

Per la seva banda, el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local tindrà un pressupost de 42,7 milions (un 7% més que l'any passat) i el de Medi Ambient tindrà una partida de 36 milions. Pel que fa al món cultural, el departament de Cultura i Patrimoni és un dels que més ha crescut en comparació amb l'any passat. Amb un increment del 17%, disposarà de 32,5 milions per dur a terme les polítiques culturals que estimin els dirigents. El Departament de Turisme, per la seva banda, tindrà un pressupost de 16,6 milions, un 22% més que el 2023.

stats