Política 22/08/2014

El Consell de Garanties Estatutàries valida íntegrament la llei de Consultes

Quatre dels nou membres de l'òrgan consultiu discrepen del dictamen. Els partidaris del 9-N, el PSC i el PP havien demanat al CGE que es pronunciés per assegurar-ne la legalitat

Ferran Casas
2 min
Xoc d’estratègies al bloc del 9-N El PSC celebra el gir “sensat” del Govern

BarcelonaEl Consell de Garanties Estatutàries va validar ahir dijous al vespre de forma íntegra però amb una evident divisió entre els seus nou membres la llei de consultes que el Parlament aprovarà a mitjans de setembre, segons ha pogut saber l'ARA [llegeix aquí el dictamen].

La norma servirà per convocar la consulta independentista del 9 de novembre, i va ser duta al CGE tant pels partidaris de la consulta com pel PSC i el PP per assegurar que s'ajusta a la Constitució espanyola i a l'Estatut. La llei de Consultes de caràcter no referendari rebrà al ple del Parlament el suport de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP i també dels socialistes. Els populars i C's hi estan en contra.

El dictamen de l'òrgan consultiu, que no és vinculant i que valida íntegrament la llei, es va aprovar per majoria, però amb quatre vots particulars discrepants i serà lliurat aquest migdia als grups parlamentaris.

El president (Joan Egea) i dos vocals (Àlex Bas i Francesc de Paula Caminal) del CGE van ser escollits a proposta de CiU, i dos més a proposta d'ERC (Jaume Vernet i Joan Ridao). El PSC va designar dos vocals (Pere Jover i Eliseo Aja), ICV-EUiA un (Marc Carillo) i el PP un altre (Carles Jaume). Ara fa poc més d'un any, el Parlament el va renovar parcialment assegurant una majoria sobiranista entre els juristes de reconegut prestigi que l'integren.

Els vots discrepants de la majoria són tots diferents i han estat formulats per Jover, Aja, Carrillo i Jaume. Els membres del CGE proposats per CiU i ERC han coincidit en la seva valoració de la norma, cosa que ha permès validar-la de forma íntegra i per majoria.

stats