Consell de Mallorca
Política 16/08/2023

El Consell carrega contra l'anterior equip de govern: "Perdrem el 77% dels fons de la UE per a projectes de l'IMAS"

L'expresidents de l'IMAS, Sofía Alonso, acusa el PP d'estar "coaccionat per Vox"

3 min
Les treballadores de la Llar d'Ancians són part de les afectades.

PalmaEl conseller insular de Benestar Social, Guillermo Sánchez, ha assegurat que el Consell de Mallorca perdrà el 77% dels fons europeus que s'havien concedit per tramitar sis projectes de reforma i construcció de centres residencials i d'acollida de l'IMAS. Així com ell mateix ha explicat, el nou Govern s'ha trobat "amb dues licitacions desertes per a la reforma de la residència de la Bonanova, així com el projecte de remodelació de la Llar d'Ancians, en elaboració però sense executar".

Per tot això, ha denunciat que la "gestió dels fons ha brillat per la seva absència". "Ara ens carreguen damunt el nou govern haver de tornar els fons europeus. El conseller insular també ha dit que no es renuncia a tirar endavant els projectes programats, però s'haurà de fer amb fons propis, "que no es podran destinar a altres partides".

La Miquel Mir, al 60%

En el cas del projecte de reforma de la residència Miquel Mir, l'estat d'execució de les obres es troba al 60% i, si no hi ha retards, estarà acabada el setembre de 2023. Cal dir, però, que segons el document facilitat pel Consell, l'obra s'havia de finalitzar durant el primer semestre de 2023. "No s'ha fet res pel que fa a centres d'acollida de menors no acompanyats", ha assenyalat Sánchez, que també s'ha referit a l'expresidenta del Consell, Catalina Cladera. "En una roda de premsa el 23 de juny d'enguany, ella va dir que 'el nou Govern té l'obligació de continuar impulsant els projectes pendents, per no perdre els doblers compromesos' i també varen fer 'un traspàs net des de la responsabilitat que ens caracteritza". Davant aquestes consideracions, Sánchez ha dit que "a l'informe de l'anterior Govern no hi apareix res relacionat amb els fons europeus ni amb la necessitat d'executar-los".

En la mateixa línia, el conseller ha recordat que va ser l'agost de 2021 quan el Govern i el Ministeri de Serveis Socials fixaren els serveis que poden ser finançats amb els mecanismes de recuperació i resiliència. Ara bé, no és fins deu mesos després que el Consell signa l'acord per rebre els imports. El febrer de 2023 es constitueix la Comissió de Seguiment de l'execució dels projectes i el 30 de març ja s'emet la memòria d'aquesta.

Pel que fa a la situació de calor extrema, i el seu impacte en les residències d'ancians, ha explicat que el protocol fixa que als usuaris que no tenen les habitacions climatitzades "se'ls trasllada a espais comuns". En la mateixa línia, ha explicat que, tant el projecte de reforma de la Llar d'Ancians com el de la Bonanova incorporen la instal·lació d'aparells de climatització a les habitacions.

El PSIB acusa el PP de cerca excuses "per justificar que no s'executin els productes"

Per la seva part, la consellera del PSIB i expresidenta de l'IMAS, Sofía Alonso, ha criticat les declaracions de Sánchez i ha dit que "el govern actual està coaccionat per Vox". Alonso ha assegurat que les acusacions de Sánchez sobre la manca d'execució dels projectes de l'IMAS vinculats amb el fons de la UE "són excuses per justificar que no es desenvolupin els projectes".

Alonso ha considerat que el conseller "hauria d'aprofitar l'oportunitat" i invertir els 9,8 milions d'euros de la UE per a projectes estratègics. Pel que fa als projectes d'infància, està "coaccionat per Vox". Un dels projectes pendents d'execució és un centre d'atenció inicial per a nins i adolescents estrangers. "Pot ser que no sigui un projecte prioritari per als socis de Govern", ha dit. Alonso també ha instat Sánchez a reunir-se amb la conselleria de Famílies i Serveis Socials, Catalina Cirer, per "revisar els calendaris i intentar que els fons no es perdin".

stats