Negociacions per a la investidura a l'Estat

Clam unitari a favor de l'amnistia: "Protestar no és terrorisme"

Junts, ERC, la CUP i els comuns es fotografien al costat d'Òmnium per denunciar les imputacions pel cas de Tsunami

2 min
Foto unitària organitzada per Òminum contra la criminalització del Tsunami Democràtic

BarcelonaFront comú d'entitats i partits sobiranistes per defensar l'amnistia. Després que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón imputés l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, per terrorisme, partits i entitats sobiranistes s'han fotografiat junts davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per rebutjar l'últim moviment del magistrat que instrueix la causa de Tsunami Democràtic. "Protestar no és terrorisme", es podia llegir als cartells que han desplegat els representants de Junts, ERC, la CUP, els comuns i Guanyem Catalunya, així com també d'Òmnium Cultural i entitats en defensa dels drets humans.

"Estan fent un ús polític del delicte de terrorisme per desmobilitzar la ciutadania", ha denunciat el president d'Òmnium, Xavier Antich, que ha criticat que la judicatura espanyola vulgui "sabotejar l'amnistia" amb aquestes noves imputacions. Des d'ERC, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha carregat també contra la decisió de García Castellón, i ha reivindicat la llei d'amnistia com a necessària per fer-hi front. "La reacció per part del poder judicial és previsible i aberrant [...]. Per això posem encara més en valor l'acord per a l'amnistia", ha afirmat. Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera ha tornat a exigir que l'amnistia vagi acompanyada d'un referèndum d'autodeterminació com a "única solució" per superar el conflicte català.

La imatge d'aquest matí arriba quan les negociacions per la llei d'amnistia entre el PSOE i Junts tornen a estar encallades arran del moviment de García Castellón. Per part de Junts, aquest matí hi havia el diputat de Junts Josep Rius i també Antoni Castellà, però cap dels dos no ha volgut fer declaracions. En canvi, el negociador de Sumar i interlocutor amb Junts, Jaume Asens, ha carregat contra el jutge de l'Audiència Nacional, però s'ha mostrat convençut que això "no impedirà la negociació i que arribem a un acord".

Tot i el caràcter unitari de l'acte, l'ANC ha denunciat que no se l'ha convocat ni se l'ha avisat de la convocatòria. "Des de l'Assemblea condemnem també, com és obvi, aquesta persecució sense fonaments a Tsunami Democràtic i a l'independentisme", ha afegit en la mateixa piulada. 

Vox vol prohibir Òmnium

La fotografia d'aquest matí ha tingut una resposta encesa gairebé en paral·lel per part del líder de Vox Ignacio Garriga, que aquest dilluns va participar en la manifestació ultra davant la seu del PSC a Barcelona contra l’amnistia. "Tinc ben poc a dir d’una entitat que hauria d’estar il·legalitzada i que roba els diners dels catalans per avançar en el seu projecte de divisió", ha dit en referència a Òmnium. Sobre la causa de Tsunami Democràtic, Garriga ha afirmat que Puigdemont "no és que hagi d’estar imputat per terrorisme, que també", sinó a la presó pels fets de l’1-O. "Menyspreu absolut a aquelles manifestacions que pugui protagonitzar el separatisme davant els tribunals de justícia", ha sostingut, segons informa Martina Alcobendas.

stats