Congrés
Política 19/06/2023

Carina Mejías fa el ple de la triple dreta: del PP a Cs per acabar a Vox

L'exdirigent ha passat pels tres partits unionistes i serà la número 2 de l'extrema dreta per Barcelona al Congrés

2 min
La candidata número 4 per Barcelona al Congrés, Carina Mejías

BarcelonaNo és la primera que canvia de partit, però sí la primera dirigent destacada que ja ha completat tot el camí de la triple dreta. Vox ha anunciat aquest migdia en un comunicat un destacat fitxatge per al 23 de juliol: Carina Mejías serà la número 2 de la llista de l'extrema dreta per Barcelona al Congrés. Completa així tot l'arc de la dreta unionista: Mejías va ser diputada del PP al Parlament del 1999 al 2003 i del 2006 al 2010. El 2012, després de quedar fora del Parlament i en ple auge del Procés, va fer el pas a Ciutadans, on també va ser diputada fins al 2015 i regidora a Barcelona fins al 2019. Ara aterra a la dreta radical.

"Catalunya necessita una alternativa a les polítiques del separatisme i l'esquerra que tant mal han fet a la nostra terra", ha justificat en una piulada Mejías, que és advocada de professió. Va marxar de Cs el 2020, descontenta perquè el partit va donar suport a la pròrroga de l'estat d'alarma. Llavors va assegurar que era una decisió "meditada" i que la prenia després que la direcció hagués pres decisions que "no compartia". Va seguir els passes de l'exdirigent de Cs en l'etapa d'Albert Rivera Juan Carlos Girauta. Des d'aleshores, nombroses veus els han situat en l'òrbita de Vox, però Girauta no s'ha tornat a implicar en la primera línia de la política.

Sigui com sigui, l'exdirigent taronja s'havia distanciat molt de l'executiva de Cs després que el 2019 el partit l'apartés com a cap de llista per Barcelona per situar-hi l'ex primer ministre francès, Manuel Valls. Des del partit va mantenir un discurs radical contra l'independentisme i la immersió lingüística, mentre que com a diputada del PP també va representar posicions molt dures contra l'avortament. Tot i que el 2020 va anunciar que abandonava la política, tres anys després ha decidit tornar-hi amb l'extrema dreta.

Número 2 d'un exmembre de Fuerza Nueva

Amb Vox, serà la segona de Juan José Aizcorbe, que també ha fet el seu propi periple per l'extrema dreta. També és advocat –va arribar a defensar la família Franco en un litigi–. El 1982 va concórrer al Congrés com a número 4 per Barcelona de Fuerza Nueva i el 1989 pel Frente Nacional, mentre que també va formar part de la direcció de Juntas Españolas, també d'extrema dreta, que va néixer el 1984 arran de la dissolució de Fuerza Nueva. Anys després, Aizcorbe va fitxar pel PP català amb Aleix Vidal-Quadras, que al seu torn també va integrar-se a Vox, encara que després se'n va desvincular. El tercer lloc de la llista l'ocuparà José Antonio Gilabert (Barcelona, 1971), regidor a Sitges. En les darreres eleccions generals, Vox va obtenir dos diputats per Barcelona i 52 al conjunt de l'Estat.

stats