La lluita de les camisetes verdes
Política 29/01/2024

Camisetes verdes i protestes marquen la visita del conseller Vera als centres educatius manacorins

Les reivindicacions contra els atacs lingüístics uneixen la comunitat educativa durant les visites a fi de redactar les necessitats pel nou Pla d'infraestructures 2024-2027

Sebastià S. Vanrell (Revista 07500)
3 min
El personal del centre vestint camisetes verdes.

ManacorLes camisetes verdes, per protestar per la política lingüística que la Conselleria d'Educació està intentant aplicar als centres, han estat el front comú de la comunitat educativa durant la visita aquest dilluns del conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, en el marc de la ruta de visites als distints centres escolars de les Illes Balears per a la redacció del Pla d'infraestructures 2024-2027. Atès que un dia no és suficient per veure tots els centres que conformen el municipi del Llevant, en la primera de les visites el conseller Vera ha estat al CEIP Sa Torre, al CEIP Jaume Vidal i Alcover, al CEIP Es Canyar i a l'IES Mossèn Alcover.

El conseller, que ha estat acompanyat per Maria Antònia Sansó, directora Insular d'Hisenda i Pressuposts del Consell de Mallorca; Jordi Pons, inspector d'educació del centre, i Carme Gomila, regidora d'Educació i Igualtat de l'Ajuntament de Manacor, s'ha interessat per les necessitats dels distints centres educatius quant a infraestructures, materials i personal.

CEIP Es Canyar.

Segons explica el Govern, es preveu que en les pròximes setmanes la Secretaria autonòmica de Desenvolupament Educatiu tingui enllestit el Pla d'infraestructures que marcarà les línies a seguir en els pròxims anys en aquest aspecte.

Protestes

L'Assemblea de Docents de l'IES Mossèn Alcover ha aprofitat la visita del conseller al centre per fer-li arribar un seguit de preocupacions compartides. Entre elles, la crítica cap a la "introducció de canvis en el model lingüístic que ha estat vigent a les nostres illes des de fa molts d'anys i que gaudeix d'un ampli consens dins la comunitat educativa", i que segons l'assemblea "serà greument perjudicial per a la pervivència de la nostra llengua, que ja es troba en un estat de precarietat absoluta".

Els docents del centre creuen que "en comptes d'afavorir l'ús del castellà en l'àmbit educatiu, caldria que la Conselleria prengués mesures per evitar el retrocés evident de la nostra llengua, que constatam cada dia a les nostres aules i que es pot comprovar a totes les enquestes lingüístiques", han comunicat al conseller Vera.

CEIP Sa Torre.

Així mateix, li han fet saber la seva opinió sobre la implantació de la LOMLOE "que s'ha duit a terme i que vulnera l'autonomia dels centres a l'hora de definir el seu propi model pedagògic, imposant una metodologia i un model educatiu que no està demostrat empíricament que doni uns bons resultats. Per altra banda, s'ha fet de manera precipitada i sense tenir en compte el professorat ni la seva experiència i formació".

"Tampoc no s'han tingut en compte les necessitats reals de l'alumnat que hi ha actualment a les aules ni les necessitats de les famílies d'obtenir una informació comprensible de l'evolució i resultats dels seus fills i filles", ha expressat l'Assemblea de Docents en un comunicat entregat al conseller.

Ràtios

"La vostra Conselleria ens imposa cada vegada un sistema més burocràtic que entorpeix la nostra tasca docent, alhora que ens obliga a treballar dins aules massificades, havent de fer front a un model d'escola inclusiva que implica una diversitat inassumible amb les ràtios actuals. L'arribada constant d'alumnat procedent d'altres parts del món fa encara més difícil la nostra tasca docent en aquestes condicions". "Calen més recursos humans per fer front a l'enorme diversitat existent en l'actualitat a les nostres illes, fent especial esment a la integració lingüística i cultural de l'alumnat nouvingut, integració i aprenentatge de la nostra llengua que s'han de potenciar i no reduir amb mesures com les que darrerament estau implantant".

Apunten també que les incerteses que generen els canvis constants de model educatiu "afecten greument l'aprenentatge del nostre alumnat i l'adquisició dels coneixements i competències necessaris per afrontar amb èxit el seu futur". I hi afegeixen que "les mesures de retrocés en l'ús de la nostra llengua que es volen implantar van en contra i seran un greu obstacle per al compliment del deure que marca el nostre Estatut d'Autonomia d'assegurar que en acabar l'educació obligatòria tots els alumnes de les Illes Balears siguin capaços d'expressar-se correctament en les dues llengües oficials".

stats