Crisi a l'Europarlament
Política 15/12/2022

Bauzá vota a favor d'investigar i condemnar els intents de Qatar de "comprar influència" a l’Europarlament

Els eurodiputats aproven suspendre tots els expedients amb Qatar i impedir qualsevol visita prevista amb 541 vots a favor

2 min
Els eurodiputats participen en una sessió de votacions aquest dijous.

PalmaEl Parlament Europeu ha aprovat la suspensió de tots els expedients legislatius en curs relacionats amb Qatar, especialment la liberalització de visats, així com qualsevol tipus de visita prevista, “fins que les acusacions [pel Qatargate] hagin estat confirmades o desestimades”. La votació ha inclòs un seguit de mesures d’urgència i una contundent condemna dels fets que ara mateix investiga la justícia belga. 541 eurodiputats, per tant la pràctica totalitat dels presents a la sessió d’aquest dijous, han denunciat “amb la màxima fermesa els presumptes intents de Qatar d'influir diputats, antics diputats i personal del Parlament Europeu mitjançant actes de corrupció, fet que constitueix una ingerència estrangera greu en els processos democràtics de la Unió”, segons figura en la resolució que s'ha aprovat. Només hi ha hagut tres abstencions i dos vots en contra.

Entre els 541 europarlamentaris que han decidit condemnar l’estratègia de Qatar per influir l’eurocambra hi ha el mateix José Ramón Bauzá, del grup Renew, al qual està adscrit Ciutadans. Així que l’expresident de les Balears ha votat a favor de denunciar unes pràctiques que de moment l’estan esquitxant –s’han acreditat fins a tres viatges seus a l’emirat, convidat i sense assumir-ne les despeses.

A més, com es pot comprovar en algunes captures dels seus tuits, el mateix José Ramón Bauzá va promocionar la companyia de bandera Qatar Airways i va informar de la seguretat postpandèmica que incorporaven els vols, a banda de destacar que només hi podia pujar gent que estigués completament vacunada.

Tuit de José Ramón Bauzá lloant Qatar Airways.

Els membres de la cambra han qualificat de "molt greus" els intents d'influir en els europarlamentraris i els presumptes casos de corrupció, els quals ja han fet caure la vicepresidenta de l'Europarlament. En el text de la votació s’ha acordat també demanar al Parlament i a les institucions de la UE que responguin “amb unitat inequívoca i determinació ferma” davant d'aquests fets.

També s'ha acordat posar en marxa una comissió d’investigació per esbrinar els fets, “una vegada es coneguin els resultats de les investigacions penals i eventuals procediments judicials”. En tot cas, els europarlamentaris volen que s’aclareixin les “actuacions inadequades per part de tercers països que tracten de comprar capacitat d’influència en el Parlament Europeu”. A més, es revisaran tots els procediments interns de la cambra en matèria de transparència, integritat i corrupció, “considerant que la confiança en la integritat del Parlament i l’estat de dret és fonamental per al funcionament de la democràcia europea”, afirma el text acordat aquest dijous.

stats