Corrupció
Política 10/02/2021

Bárcenas, citat a declarar dilluns en una altra peça sobre la caixa B del PP

El jutge el vol interrogar després de la confessió entregada a la Fiscalia Anticorrupció

3 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, al banc dels acusats en el judici sobre la caixa B

MadridEl recorregut de la confessió de Luis Bárcenas encara és imprevisible, però ja ha protagonitzat les primeres sessions del judici sobre la caixa B del PP a l'Audiència Nacional i ha provocat que el jutge Santiago Pedraz, que investiga una altra peça relacionada amb el finançament irregular dels populars, el citi a declarar dilluns que ve. En l'escrit que l'extresorer va traslladar a la Fiscalia Anticorrupció admetia que la gran majoria de donacions d'empresaris al partit no eren "finalistes", és a dir, que no estaven subjecte a una contrapartida en forma d'adjudicació per part d'administracions públiques governades pel PP, però algunes sí. Aquestes són les que investiga l'instructor del jutjat número 5 de l'Audiència Nacional, que ha agafat el relleu de José de la Mata, destinat recentment al Tribunal de la Haia.

El ministeri públic va comunicar dilluns, coincidint amb l'inici del judici sobre les obres de la seu del carrer Génova –suposadament pagades amb diner negre–, que la confessió de Bárcenas no era gaire reveladora. Aportava "novetats escasses", segons apuntava en un comunicat. De tota manera, Anticorrupció el va traslladar als jutjats 5 i 6 –aquest últim investiga l'operació Kitchen– amb la hipòtesi que els magistrats puguin veure pertinent citar Bárcenas per ratificar o ampliar la informació que hi aporta. Pedraz ja ho ha fet i l'interrogarà dilluns a les 10.30 hores del matí, a porta tancada, el dia abans que ho faci públicament en el judici que ja ha començat a l'Audiència Nacional.

Dimarts que ve el tribunal resoldrà algunes qüestions prèvies de manera oral i, posteriorment, ja serà el torn dels interrogatoris dels acusats. L'assenyalament de la vista és provisional i es podria ajornar si un altre dels acusats, l'exgerent del PP Cristóbal Páez, comunica dilluns que encara no està en condicions d'assistir al judici atès el seu positiu de coronavirus. El primer a declarar és Bárcenas, que a través del seu document de vuit pàgines i les intervencions del seu advocat en les primeres sessions ja ha marcat el to de la seva defensa. Gustavo Galán, el seu lletrat, va anticipar que sol·licitarà un acarament del seu client amb l'expresident Mariano Rajoy –que en la confessió se l'assenyala per haver destruït documentació sobre els pagaments en negre– si es constata que les versions de tots dos són contradictòries. Ja estava previst que l'excap de l'executiu espanyol comparegués com a testimoni a instàncies d'Esquerra Unida, que exerceix una acusació popular, però Galán va manifestar que després de la confessió seria "il·lògic" que ell no s'adherís a la sol·licitud.

Pena màxima de 12 anys per la Gürtel

Les causes que Bárcenas té amb la justícia són moltes i aquest dimecres l'Audiència Nacional també s'ha pronunciat en relació a la pena màxima que l'extresorer haurà de complir per la condemna de la primera etapa de la Gürtel, jutjada el 2017. Està condemnat a 29 anys de presó, però va sol·licitar que l'Audiència Nacional calculés quin era el còmput de compliment efectiu que s'havia d'executar per poder començar a demanar permisos, i s'ha resolt que són 12. Per a la seva dona, Rosalía Iglesias, condemnada a 12 anys de presó, són set i mig. Les xifres representen el triple de la pena aplicada pel delicte més greu a què van ser condemnats. En el cas de Bárcenas, va ser condemnat a quatre anys tant pel delicte de blanqueig de capitals com pel delicte contra la hisenda pública.

Per la Gürtel també va resultar condemnat el PP com a responsable a títol lucratiu, i després que el judici quedés vist per a sentència, a finals del 2017 va començar una interlocució entre Bárcenas i el partit per mitjà d'intermediaris. L'advocat del PP, Jesús Santos, va mantenir diverses trobades amb un amic de l'extresorer, confirmades aquest dimarts per totes les parts, i que va facilitar Enrique López, exmagistrat de l'Audiència Nacional, expulsat del Tribunal Constitucional per conduir ebri, i actualment conseller de Justícia i Interior del govern d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Santos va comunicar ahir que les converses amb l'amic de Bárcenas les va mantenir al marge del partit, però avui s'ha autoesmenat i en declaracions a la Cadena SER ha matisat que n'informava el PP.

stats