Política 10/04/2019

Balears aconseguirà produir un 10% d'energia renovable amb els 26 parcs fotovoltaics programats

Actualment, la producció a la Comunitat no arriba al 2%

Kike Oñate
1 min
La màxima institució de l'illa garanteix la viabilitat de la planta fotovoltaica i preserva el patrimoni etnològic de la zona.

PalmaEls 40 milions d'euros d'ajudes estatals per a la instal·lació de 25 nous parcs fotovoltaics a les Balears, aprovats recentment, permetran incrementar 250 megawatts la potència instal·lada a les Illes, de manera que es podria aconseguir produir un 10% d'energia procedent de renovables, un percentatge que superaria el 20% en el cas de Menorca. Ho ha assegurat aquest dimecres el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, després de presidir la darrera reunió del Consell Assessor de l'Energia d'aquesta legislatura.

Actualment hi ha 36 parcs fotovoltaics en funcionament a l'Arxipèlag, construïts abans de la crisi i amb una potència instal·lada de 71 megawatts. Les 26 instal·lacions projectades, que ja disposen de les autoritzacions corresponents i que es beneficiaran de les subvencions de l'Estat, sumarien 250 megawatts més. Els promotors tenen tres mesos per fer-ho i tots els parcs han d'estar finalitzats el 2022, tot i que molts estan llestos per començar la construcció de manera immediata. En aquest sentit, Pons ha considerat fonamental esgotar els 40 milions perquè "és la primera vegada que es donen aquestes ajudes per potenciar parcs fotovoltaics a la comunitat balear".

El conseller també ha explicat que aquest darrer any de legislatura s'han atorgat fins a dos milions d'euros en ajudes per impulsar l'autoconsum energètic, de les quals s'han beneficiat 800 empreses i particulars. Cal recordar que l'horitzó que fixa la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears és tenir unes illes lliures de combustibles fòssils i 100% d'energies renovables el 2050. Per al 2030, les previsions són disposar d'un 35% de renovables (el 85% a Menorca, en el marc del projecte Menorca 2030), un 23% de reducció del consum energètic i minvar un 40% les emissions contaminants.

stats