L'Estat obre la línia d'ajuts de 40 milions d'euros per promoure parcs fotovoltaics a les Balears

El Govern i l'Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia, que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, ja han informat els promotors

La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presidit aquest dijous una reunió amb els representants del sector de promotors d'energies renovables de les Balears en la qual el director de Renovables de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE), Joan  Groizard , ha donat a conèixer l'aprovació d'una convocatòria d'ajuts específica per a parcs fotovoltaics a les Illes Balears dotada amb 40 milions d'euros.

Es tracta d'una línia d'ajuts per a l'arxipèlag que el Govern havia demanat reiteradament a l'Estat espanyol i que serà cofinançada amb fons europeus  FEDER. Els ajuts tenen l'objectiu de fer avançar la implantació de renovables i estan adreçats als promotors de parcs fotovoltaics. Armengol ha recalcat que "aquesta mesura ve derivada de l'aprovació del Règim Especial de les Illes Balears", que té una part específica dedicada a energia. "Compromet el govern estatal a invertir en aquesta comunitat autònoma en termes energètics", ha subratllat.

La resolució de la convocatòria de l' IDAE, que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, s'ha publicat al  Butlletí Oficial de l'Estat aquest mateix dijous, així que, a partir de divendres, ja es podran presentar els projectes. Des d'aquest moment, els promotors tenen tres mesos per fer-ho i tots els parcs han d'estar finalitzats el 2022, tot i que molts estan llestos per començar la construcció de manera immediata, segons la Conselleria. Tota la informació estarà també disponible a la web de l' IDAE.

La presidenta ha agraït la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica que ha fet possible aquesta convocatòria. " Passam de les paraules als fets, amb una ajuda que és necessària per poder arribar allà on nosaltres no podem i que compensi el fet insular", ha expressat la presidenta, recordant que els costos per instal·lar parcs fotovoltaics són més alts a les Illes Balears per la seva rendibilitat.

A més dels 40 milions d'euros que l' IDAE destina a aquests ajuts, es preveu una segona partida de 20 milions per si és necessària. En el marc d'aquesta convocatòria, els promotors que hi vulguin participar podran rebre ajuts d'un màxim de 15 milions per empresa i projecte.

Cal recordar que l'horitzó que fixa la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears és tenir unes illes lliures de combustibles fòssils i 100% d'energies renovables el 2050. Per a 2030 les previsions són disposar d'un 35% de renovables (el 85% a Menorca, en el marc del projecte Menorca 2030), un 23% de reducció del consum energètic i una minva del 40% de les emissions contaminants.