Política 30/06/2021

Ayuso recol·loca Toni Cantó al capdavant de la nova Oficina de l'Espanyol

L'actor valencià no va poder formar part de les llistes del PP el 4 de maig

ARA
2 min
Isabel Díaz Ayuso amb Toni Cantó en un acte dels populars madrilenys dimecres passat.

BarcelonaToni Cantó no va poder formar part de les llistes del PP a les eleccions del 4 de maig perquè es va empadronar a la Comunitat de Madrid fora de termini, però Isabel Díaz Ayuso li ha acabat trobant un forat al seu equip de govern. La presidenta madrilenya ha decidit impulsar un òrgan de nova creació i situar-hi l'exdiputat de Ciutadans al capdavant. Es tracta de l'Oficina de l'Espanyol, que dependrà de la conselleria de Cultura, Turisme i Esports després que aquest dimecres n'hagi aprovat la creació el consell de govern de la Comunitat de Madrid.

"L'objectiu és fer de Madrid la capital de l'espanyol a Europa", justifica el govern madrileny en un comunicat, on explica que l'òrgan buscarà "sinergies" amb entitats i institucions per "posar en valor" la llengua espanyola: "Aconseguir-ho tindria grans beneficis no només en l'àmbit cultural i acadèmic, sinó també en el turístic, l'econòmic i l'empresarial". Ayuso considera que Cantó és la persona idònia per al càrrec, però ja hi ha veus que n'han criticat el nomenament. L'exvicepresident madrileny Ignacio Aguado, per exemple, ha fet un tuit en què ha qualificat el nou òrgan de "xiringuito".

Ciutadans ha estat des de sempre molt bel·ligerant amb aquesta qüestió, especialment amb l'independentisme, de qui ha denunciat la creació d'organismes que el partit taronja ha qualificat de "xiringuitos" per promoure el Procés. Però no només havien apuntat a l'independentisme, sinó que els taronges també havien denunciat aquestes pràctiques del PP. El mateix Cantó, fa tan sols dos anys, prometia posar fi als "xiringuitos" tant del PP com de l'independentisme.

Ayuso ha defensat el nomenament de Cantó davant les crítiques rebudes i ha retret al govern espanyol que tingui 23 ministeris i "ambaixades independentistes". Ha tret pit, així, de l'oficina perquè "fomenta la indústria i el potencial econòmic i cultural de l'espanyol en un govern que passa de 13 a 9 conselleries".

Toni Cantó va ser una de les persones de Ciutadans que van fer el salt al PP arran de la crisi interna del partit després de la patacada del 14 de febrer a Catalunya i del fracàs de la moció de censura a Múrcia. Cantó va deixar el partit taronja decebut per com havia actuat la direcció, perquè esperava una actuació més contundent. Va rebutjar, de fet, entrar a formar part del comitè permanent. No és el primer canvi de partit que protagonitza l'actor valencià, perquè abans d'entrar a Ciutadans ja havia abandonat la UPyD de Rosa Díez.

stats