Governabilitat a l'Estat

Ayuso impedeix a Bolaños pujar a la tribuna de la desfilada del Dos de Maig

El Dia de la Comunitat de Madrid es converteix en un xoc institucional entre el govern autonòmic i la Moncloa

4 min
El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, durant la desfilada militar del 2 de maig a Madrid

MadridTopada important de la Moncloa i el govern d'Isabel Díaz Ayuso amb motiu de l'acte institucional del Dia de la Comunitat de Madrid i a les portes de la campanya electoral del 28 de maig. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha vist com personal de protocol de l'executiu autonòmic li barrava el pas en el moment de pujar a la tribuna d'autoritats durant la desfilada militar del Dia de la Comunitat de Madrid. Tal com es pot veure a les imatges de RTVE, les personalitats van pujant una a una a la tarima que hi ha instal·lada fins que a Bolaños l'hi impedeixen l'accés. A continuació, hi pugen sense problemes la ministra de Defensa, Margarita Robles, que decideix no plantar-se davant el que acaba de passar, i també el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

"El PP avui s'ha saltat les normes més bàsiques del nostre estat democràtic i de dret", lamenten fonts de la Moncloa, que subratllen que el govern d'Ayuso ha incomplert el reial decret que regula l'ordenament general de precedències a l'Estat. El govern d'Ayuso havia enrarit l'ambient les hores prèvies a la cita advertint que Bolaños s'havia "autoconvidat" (estava invitada la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, que va delegar l'assistència en el seu company de gabinet). L'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida, ha afegit més llenya al foc aquest mateix matí criticant que el ministre vingués "d'okupa". "No és bo colar-se allà on no et conviden i jugar el paper que no et correspon. Un dia de festivitat queda tacat per aquesta polèmica artificial creada per Bolaños de voler ser aquí a qualsevol preu", ha remarcat.

Dit suaument, no ha estat un dia agradable per al ministre. La seva arribada a la Puerta del Sol ha estat acompanyada de xiulets d'alguns madrilenys que s'aplegaven als voltants de la seu del govern autonòmic. ¿Què deu haver pensat de l'atenta rebuda del cap de gabinet d'Ayuso, el totpoderós Miguel Ángel Rodríguez, només d'entrar a l'edifici? Ha dedicat somriures i ha mantingut una breu conversa amb Bolaños i Robles, ella sí, convidada oficialment. ¿Haurà vist cinisme en el bon tracte de Rodríguez? Un cop dins, tenia reservada una cadira a primera fila, entre Robles i el delegat del govern espanyol a Madrid, Francisco Martín.

"Què tal? Moltes gràcies", li ha dit Ayuso, sòbria amb les autoritats, amb qui ha encaixat les mans a l'inici de l'acte. Amb totes, excepte amb el líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo. Ha estat l'únic amb qui s'ha abraçat i li ha reiterat l'agraïment per l'assistència. A l'hora de prendre la paraula, ha fet les protocol·làries salutacions i s'ha referit al ministre de la Presidència en segon lloc, després de Robles. Tot semblava haver quedat en una polèmica airejada als mitjans de comunicació, però s'havien aconseguit guardar les formes un cop arribat el moment.

Amb els micròfons al davant, Bolaños ha buscat les pessigolles. Ha començat felicitant el Dia de la Comunitat de Madrid als seus conciutadans amb posat i to enfadós. "La gent de Madrid és hospitalària, acollidora, tolerant, educada i cortesa. Per tant, estic segur que el dia 28 de maig de les urnes en sortirà un govern que s’assembli a la gent de Madrid: un govern acollidor, tolerant i plural", ha etzibat en un dard directe a Ayuso. Això ha sigut només uns minuts abans que els focus es traslladessin a l'exterior i es produís la imatge de la jornada, amb Bolaños, incrèdul, seguint l'acte des de darrere l'escenari. La cap de protocol de la Comunitat de Madrid, Alejandra Blázquez, li ha traslladat allà mateix que hi havia una "organització perfectament establerta" i ha defensat que ja hi havia "una ministra" com a representant institucional del govern espanyol, en referència a Robles.

"Lamento decebre els crispadors, els odiadors, els que s'inventen mentides per generar embolics, els que viuen còmodes en l’enfrontament, perquè no penso dedicar ni un segon al tema que s'ha posat de manera artificial sobre la taula per evitar parlar de les qüestions importants", ha afirmat Bolaños en les seves declaracions. És evident que el dirigent del PSOE ja s'hi havia referit amb les seves paraules anteriors i que els crispadors -probablement es referia a l'equip d'Ayuso- no estaven precisament decebuts amb la batalla.

Els equilibris de Feijóo

I Feijóo? El líder del PP no ha pogut esquivar les preguntes dels mitjans. Ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez fa temps "que falta a la institucionalitat" quan ell i els seus ministres fan visites a comunitats autònomes. "Mai hem vist una cosa així. Ara un president autonòmic s'assabenta pel diari que el president espanyol o ministres visiten la seva comunitat", s'ha queixat. Tot i això, ha assegurat que li semblava bé que els membres de l'executiu de l'Estat tinguessin el seu espai en la festa madrilenya del Dos de Maig. ¿Feijóo hauria promogut aquesta polèmica amb la Moncloa? Ell també ha estat rebut amb abraçades i somriures de Rodríguez a les portes de Sol, amb la diferència que, de moment, Ayuso no li ha barrat el pas.

Els fiscals progressistes demanen la dimissió de Madrigal pel sopar amb Feijóo

Quan Bolaños parlava dels "temes importants" es referia al sopar que Feijóo va mantenir el 18 d'abril amb membres de la conservadora Associació de Fiscals, avançat pel diari El Mundo la setmana passada i repescat aquest dimarts per El País. En la informació s'hi explica que el líder del PP va anunciar que revertiria algunes de les lleis impulsades pel govern de Pedro Sánchez i que alguns fiscals van prendre la paraula per llançar crítiques a l'executiu del PSOE i donar suport a la formació conservadora. Entre ells, el fins fa poc magistrat del Tribunal Constitucional Antonio Narváez i l'ex fiscal general de l'Estat Consuelo Madrigal, una de les fiscals del judici del Procés. La Unió Progressista de Fiscals, de la qual forma part l'exministra de Justícia Dolores Delgado, ha fet públic un comunicat en què exigeix la dimissió de Madrigal -presidenta de la Comissió Ètica de la Fiscalia- perquè considera que aquesta reunió de "marcat caràcter partidista" contravé el codi ètic del ministeri públic.

stats