Política 20/04/2014

L'ANC veu més fàcil la independència que una reforma constitucional

Carme Forcadell veu "inviable" una reforma que "no compta amb prou suports"

Efe
3 min
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell / EFE

BarcelonaLa presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, considera "més fàcil" aconseguir la independència de Catalunya que iniciar una reforma constitucional a Espanya per implantar un estat federal, cosa que veu "inviable" perquè "no compta amb prou suports". Segons ha afirmat Carme Forcadell en una entrevista amb l'agència Efe, "és més fàcil la independència perquè només depèn de la voluntat dels catalans, i també perquè a Catalunya ja hi ha una majoria favorable a un estat propi que s'incrementa dia a dia". En contrast amb això, ha afegit, iniciar una reforma constitucional a Espanya com la que proposa el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, "és emprendre un camí tan complicat que és inviable".

"És inviable", ha precisat, "perquè, d'entrada, es requereix disposar d'una majoria de dos terços del Congrés i el PP no hi està d'acord, de manera que no hi ha els suports suficients, però és que, a més, ni tan sols es pot assegurar que dins del PSOE hi hagi consens per impulsar un estat federal, i ni un partit ni l'altre reconeixen el dret a decidir dels catalans". Segons Forcadell, en qualsevol cas, el federalisme simètric que propugna el PSOE comporta mantenir, sota la premissa del "tots igual", la filosofia del "cafè per a tothom", cosa que "no frenaria el procés d'uniformització, i Catalunya es veuria igualment obligada a buscar la seva independència per preservar la seva identitat".

Amb aquesta perspectiva, la presidenta de l'ANC ha dit que està convençuda que en la consulta del 9 de novembre el triomf de l'opció del "sí i sí" ('sí' a un estat propi i 'sí' que aquest estat sigui independent) és més que probable i creu, en canvi, que l'opció del "sí i no" ('sí' a un estat propi i 'no' que sigui independent) és "molt minoritària" en la societat catalana. "És minoritària", ha explicat, "perquè la gent té la percepció que amb aquesta opció tot seguiria igual, ja que no hi ha cap proposta federal viable per part de l'Estat que comporti un encaix acceptable de Catalunya". Segons la seva opinió, l'opció del "sí i no" tampoc quedaria reforçada si, juntament amb el nou model de finançament que ha de substituir l'actual, s'oferís a Catalunya un pacte fiscal semblant a un concert econòmic.

Punt d'inflexió

Segons Forcadell, "la sentència contra l'Estatut va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència dels catalans i va marcar un punt d'inflexió, a partir del qual l'independentisme per motius econòmics o fiscals va deixar de ser el majoritari, i va ocupar el seu lloc un altre que aglutina la gent que creu que ja no és possible un encaix polític, amb la qual cosa el millor és un estat propi". "Aquest és el motiu", ha aclarit, "pel qual l'última manifestació reactiva és la de rebuig a la sentència de l'Estatut, i a partir de llavors es convoquen actes en la Diada amb lemes en positiu, com el de 'Catalunya, nou estat d'Europa'".

Onze de Setembre

Sobre la mobilització prevista per l'ANC per a la Diada d'aquest any, que consisteix a fer que els ciutadans formin una gran V entre l'avinguda Diagonal i la Gran Via amb confluència a la plaça de les Glòries de Barcelona, Forcadell ha dit que està convençuda que serà tan multitudinària com les precedents. "Amb aquesta V", ha afirmat, "el que volem és evocar les paraules 'via catalana', 'voluntat' i 'votar', per transmetre al món el missatge que els catalans volem votar en la consulta del 9 de novembre i decidir la independència del nostre país".

En paral·lel a la formació de la V, l'ANC té previst fer una desena de "mosaics", en els quals els participants formaran imatges de presidents molt coneguts, com per exemple les de Barack Obama (EUA), Angela Merkel (Alemanya), i també la del president de la Comissió Europea que sigui designat després dels comicis del 25 de maig.

stats