Política 15/03/2023

Armengol es desmarca del PSOE per l'habitatge

La presidenta del Govern justifica que "a vegades" no està "completament d'acord" amb el seu partit, després que rebutjàs limitar el preu del lloguer a les Illes

3 min
La presidenta del Govern aquest dimarts en el Parlament

Palma"Decebedor", "incoherent", "desautoritzada pel seu partit" o "populista" van ser alguns dels qualificatius que els portaveus parlamentaris de l'oposició van llançar a Francina Armengol en el ple d'aquest dimarts, després que la setmana passada el PSOE tombàs en el Congrés una iniciativa aprovada en el Parlament –amb el suport del PSIB– perquè les comunitats autònomes poguessin limitar el preu del lloguer.

Lluny d'abandonar la idea, Armengol va mostrar un cert distanciament amb el PSOE. "A vegades no estic completament d'acord amb el que pensa el meu partit. Defens els interessos de les Balears amb contundència aquí i a Madrid", va afirmar en la seva resposta al portaveu d'El Pi, Josep Melià. L'accés a l'habitatge és un dels problemes capitals per a la ciutadania illenca a causa de l'encariment del preu de compra i de lloguer, i Armengol no va voler quedar supeditada a la negativa del PSOE, tot i que els dos diputats socialistes en el Congrés per les Balears, Pere Joan Pons i Sofía Hernanz, acatassin la disciplina de partit.

Aquesta discordança entre els postulats d'Armengol i els de Pedro Sánchez s'ha vist en poques ocasions al llarg de la legislatura. La més explícita ha estat la relativa al gir de guió amb el Sàhara, amb un discurs clarament diferenciat per part del PSIB, que ha defensat el dret d'autodeterminació de la regió. Armengol ha estat una de les principals veus de l'oposició interna i, de fet, l'associació Amics del Poble Sahrauí va rebre un dels 15 premis Ramon Llull el passat 28 de febrer, a més que Omar Lamin –secretari general de Drets Humans del PSIB i activista sahrauí que va arribar a Mallorca amb el programa Vacances en iau– serà el número 12 de la llista socialista al Parlament.

Encreuament d'acusacions

Queden només dues sessions de control abans que es dissolgui el Parlament per encarar les eleccions autonòmiques, i la qüestió de l'habitatge i el límit al preu del lloguer va fer explotar les diferències entre el Pacte i l'oposició. Poques ocasions més tendran per confrontar i marcar perfil. Amb el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, que va impulsar la iniciativa amb suport del PSIB i tombada pel PSOE, és on la presidenta del Govern es va mostrar amb un to més constructiu, al·ludint contínuament a la llei d'habitatge estatal per poder limitar els preus. Tot i que Castells es mostra escèptic que es pugui aprovar, Armengol va destacar que "és una realitat que tiri endavant".

La bancada de l'oposició amb els diputats de Ciutadans, Vox i PP

Així i tot, amb El Pi, Ciutadans i el PP les rèpliques van ser molt diferents. Els regionalistes mantenen un discurs certament alineat amb el Govern amb qüestions com la llengua, però amb l'habitatge hi ha un major distanciament. Els tres partits de l'oposició van llançar el mateix argument: rebutgen la limitació dels preus del lloguer a les Illes perquè suposa "un intervencionisme" i reduiria l'oferta d'habitatges, cosa que agreujaria més la problemàtica. "Li deman humilitat i que reconegui que les mesures intervencionistes no funcionen", va expressar la portaveu taronja, Patricia Guasp.

A diferència del to amb Més per Menorca, Armengol va llançar atacs als tres partits, després que aquests votassin en contra en el Parlament de la proposta enviada al Congrés per limitar els preus. "L'únic que els preocupava és que s'evitàs que hi hagués més lloguer vacacional", va expressar a El Pi. "Tenim posicions polítiques absolutament diferents", va afegir. Melià va replicar que és difícil "fer política amb el mateix partit en contra".

Amb la portaveu de Ciutadans va apujar el to, després que Guasp evidenciàs les contradiccions entre el PSIB i el PSOE. "Ara vostè és líder estatal, i l'he sentida dir que farà bandera de la transparència. Em pot dir què fa governant amb el PP a Eivissa i votant en contra d'una comissió d'investigació?", va demanar-li. Armengol es referia al cas 'La vida islados', que ha donat peu a la imputació del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, que governa amb coalició amb la formació taronja.

Finalment, el PP va acusar la presidenta del Govern de "seguir les mateixes polítiques que Podem". "Coincideix totalment amb Ione Belarra –secretària general de Podem–, i el radicalisme i prohibicionisme ens inquieten", va subratllar el portaveu parlamentari, Antoni Costa. "Li preocupa l'aliança amb Podem quan en aquests quatre anys hem governat com mai? A mi em preocupa que estigui entregat a Vox", va finalitzar Armengol.

stats