Política 08/03/2023

Armengol resta importància al rebuig del PSOE a limitar el preu del lloguer i critica el retard de la llei d'habitatge

La presidenta del Govern lamenta que la tramitació de la normativa estatal "ha durat massa temps", mentre els seus socis retreuen que "és el PSOE" qui la bloqueja

2 min
La presidenta del Govern aquest dimecres

Palma"Com a presidenta del Govern reclam que es compleixi l'objectiu de poder limitar el preu dels lloguers a la llei estatal d'habitatge", ha declarat Francina Armengol aquest dimecres, després que ahir, en el Congrés, el PSOE tancàs la porta a modificar la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), a partir d'una iniciativa del Parlament –amb el suport del PSIB– en aquest sentit.

Armengol ha subratllat que les comunitats necessiten una llei estatal d'habitatge que permeti establir límits a les zones tensades, i les Balears demanen que tot el territori s'hi consideri. "Lamentablement, la tramitació ha durat massa temps, trobam que ja hauria d'estar aprovada", ha expressat. Des del Govern es minimitza la imatge de dimarts, en què el PSOE va votar de manera contrària al que va votar el PSIB en el Parlament, i sostenen que "tècnicament s'ha plantejat que en comptes d'anar via LAU anàs a la llei d'habitatge".

Aquesta és la raó que va exposar a la tribuna el diputat balear del PSOE, Pere Joan Pons. "Davant, la tramitació de la llei estatal que tindrà lloc en les pròximes setmanes, es considera innecessari", va explicar. "No hi ha una sola solució a la problemàtica de l'habitatge, però qualsevol d'elles s'ha d'integrar a una política pública de xoc àmplia", va afegir.

Reaccions dels partits

Els dos socis de govern, Unides Podem i MÉS per Mallorca, han retret "les excuses" dels socialistes per apel·lar a la llei estatal d'habitatge i justificar així el vot del PSOE. "Fa un any que està bloquejada en el Congrés dels Diputats pel PSOE, que és el que està fermat", ha insistit la portaveu de la formació morada, Esperança Sans. "És lamentable que els senadors i diputats de partits estatals no siguin capaços de defensar els drets i interessos de les nostres illes", ha afegit la diputada ecosobiranista Joana Aina Campomar.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, que va defensar la iniciativa en el Congrés, s'ha expressat en els mateixos termes: "És molt decebedora la insensibilitat del PSOE per donar sortida a un instrument per pal·liar la problemàtica de l'habitatge; el PSIB ha estat incapaç de fer-los-en veure la importància".

Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, considera que Armengol ha quedat "desautoritzada" pel PSOE, i el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha definit d'"impresentable" i "una estafa el comportament del PSOE". "No estam d'acord amb limitar el preu del lloguer, però demanam un poc de coherència, no pot ser que partits de govern votin una cosa a les Balears i una altra a Madrid", ha incidit.

Llei del 'només sí és sí'

D'altra banda, en el Congrés també es va debatre l'admissió a tràmit de la reforma de la Llei del 'només sí és sí', impulsada pel PSOE. La diputada i candidata a la batlia de Palma per Unides Podem, Lucía Muñoz, va fer una intervenció molt dura contra el soci majoritari de govern i va incidir molt en el fet que es posicionàs al costat del PP i Vox. Molts ho han entès com una ruptura entre socis, però quan se li ha demanat si la crisi es pot traslladar a les Balears, Armengol ha matisat que "el Pacte aquí és absolutament sòlid i fort, tenim clars els objectius comuns".

stats