Política 07/03/2023

Sánchez contradiu Armengol i rebutja limitar el preu de lloguer a les Balears

El diputat socialista balear Pere Joan Pons ha argumentat el 'no' del partit a la iniciativa de Més per Menorca perquè "és innecessària" davant la tramitació de la llei d'habitatge estatal

3 min
Francina Armengol i Pedro Sánchez en un acte electoral

PalmaEn el Congrés dels Diputats aquest dimarts s'ha viscut una situació particular. El diputat del PSIB en el Parlament balear, Joan Ferrer, ha defensat una iniciativa impulsada per Més per Menorca, per modificar la Llei d'Arrendaments Urbans estatal i permetre que les autonomies puguin limitar el preu del lloguer. Pocs minuts després, el diputat balear del PSOE, Pere Joan Pons, ha justificat a la tribuna el 'no' del partit a la proposta, un vot anticipat pel portaveu Patxi López, perquè "és innecessària" davant la tramitació de la llei d'habitatge estatal.

Així, el PSOE ha contradit la voluntat del PSIB, expressada el passat mes de maig en el Parlament, amb una proposició de llei que va rebre el suport de tots els partits d'esquerra. El que pretenia era que les comunitats competents en matèria d'habitatge puguin establir règims de contenció o moderació de les rendes de lloguer. Així i tot, Pons ha al·ludit a la llei estatal –que fa mesos que està enquistada per les discrepàncies entre els socialistes i els seus socis– com al "paraigües competencial en àmbits com la contenció dels preus del lloguer".

"Lamentam que el PSIB posi l'habitatge en el centre del seu discurs i que, a l'hora de la veritat, sigui incapaç d'exercir cap mena d'influència en el seu mateix partit a escala estatal", ha retret el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. El diputat illenc, juntament amb Ferrer i el representant d'Unides Podem Pablo Jiménez han estat els encarregats de defensar la iniciativa a la Cambra Baixa. "Els hem volgut fer arribar humilment l'anhel de donar resposta a una necessitat dels ciutadans de les Balears", ha assenyalat Castells.

Per la seva banda, el diputat socialista del Parlament Joan Ferrer ha intentat no crear un conflicte entre les posicions enfrontades del PSIB i el PSOE. "Sol·licitam a les Corts que segueixin el camí que marcam avui, una norma estatal per a la contenció de preus del lloguer", ha insistit. El PSIB, ha subratllat, "ja va advertir de la necessitat d'adaptar-se al projecte de llei estatal, per això vam introduir assimilar la proposta a la futura nova regla estatal".

El debat de la presa en consideració ha agafat un to clarament electoral. Marga Prohens i Antònia Jover, candidates del PP i Podem a presidir el Govern, respectivament, han estat les encarregades d'intervenir a la tribuna. Prohens ha reiterat en el seu discurs "el fracàs" i "la incapacitat" del Govern per solucionar la problemàtica de l'habitatge. "Volen governar les Illes i no són capaços de convèncer el PSOE? El PSOE ha deixat Armengol tota sola", ha afirmat.

El diputat Pere Joan Pons, que ha intervingut després de la presidenta del PP balear, ha presumit de la gestió del Pacte en matèria d'habitatge, recordant que Prohens "va ser portaveu d'un govern del PP amb zero habitatges protegits" en l'etapa de José Ramón Bauzá. "Fa vuit anys que feim habitatge públic, augmentant la fiscalitat al de luxe i donant suport als joves", ha expressat. "Si no som capaços d'intervenir els preus –a partir de la llei estatal– s'aguditzarà la pèrdua de confiança de les classes mitjanes", ha afegit.

També s'hi ha pronunciat el senador de MÉS per Mallorca per designació autonòmica, Vicenç Vidal, censurant "el doble discurs" del PSOE. "Ni fan ni deixen fer", al·ludint a la demora de la llei estatal, i al rebuig de tirar endavant la iniciativa de Més per Menorca. "No es pot fer el discurs a les Balears que és prioritari, i a Madrid, a l'hora de votar, fer tot el contrari", ha criticat.

stats