Política 17/05/2020

Armengol demanarà aquest dilluns que Mallorca, Menorca i Eivissa entrin en fase 2 el dia 25

La presidenta ha sol·licitat, amb altres comunitats, que l'ús de la mascareta sigui obligatori en l'espai públic

Elena Navarro
3 min
Francina Armengol

PalmaLa presidenta de les Illes, Francina Armengol, demanarà aquest dilluns que Mallorca, Menorca i Eivissa entrin en la fase 2 el 25 de maig. Així ho ha explicat en roda de premsa després de la reunió amb Pedro Sánchez i la resta de presidents de les comunitats autònomes. Precisament perquè hi ha previsió que augmenti la mobilitat i l'activitat, Armengol i la majoria de presidents han demanat que l'ús de la mascareta sigui obligatori en l'espai públic. Pedro Sánchez ha acceptat la petició i ha informat que regularà l'obligatorietat en els pròxims dies. "Estam veient algunes aglomeracions i terrasses on hi ha gent que no compleix, i cada incompliment són possibles nous contagis", ha alertat Armengol, que ha posat èmfasi en la responsabilitat individual per poder continuar avançant en la desescalada.

El govern espanyol ha informat en la reunió que s'equipararan les restriccions dels municipis de fins a 10.000 habitants als de menys de 5.000, de manera que de les 6 del matí fins a les 11 del vespre la gent pugui també passejar i fer esport de manera ininterrompuda. En aquest sentit, Armengol ha demanat que, a més, les persones que visquin en municipis de més de 10.000 habitants es puguin moure arreu de l'illa per fer esport, encara que sigui amb franges horàries. Així mateix, ha sol·licitat que en les sortides amb infants puguin ser-hi els dos progenitors i que es pugui fer turisme individual i familiar, i no només a través d'empreses.

D'altra banda, la presidenta de les Illes ha tornat a plantejar al president espanyol que el repartiment de 16 milions d'euros no reemborsables per fer front a la crisi del coronavirus "seran insuficients", i ha explicat que des del govern d'Espanya "no ens han respost ni sí ni no". Ha precisat que Sánchez va assegurar que es modificarien els criteris, però encara no se sap quins seran els canvis. A més, ha opinat que el govern de Pedro Sánchez "no està prenent la decisió correcta quant als romanents" i ha tornat a reclamar, com ho fa des del principi de la crisi sanitària, que s'aixequi la regla de deute perquè els consells i ajuntaments puguin utilitzar els superàvits.

Crítiques al decret llei

Quan se li ha demanat pel decret llei de reactivació econòmica aprovat pel Govern i les crítiques rebudes tant de MÉS per Mallorca com del sector ecologista, la presidenta de l'Executiu ha valorat la tasca dels consellers i ha defensat que "és un bon decret llei amb les mesures polítiques que cal prendre en aquests moments" per pal·liar la caiguda del 30% de l'economia.

S'ha mostrat disposada a parlar amb les entitats ecologistes i no s'ha volgut pronunciar sobre les declaracions d'Antoni Noguera, en què el coordinador de MÉS l'acusava de voler-se acostar a sectors econòmics vinculats al Partit Popular: "No opinaré sobre les declaracions del coordinador d'un partit que, a més, està al Govern", ha dit, i ha afegit que intenta prendre "les millors decisions des de l'escolta activa i compartint idees amb sectors molt amplis".

Tornada del turisme

Quant a la tornada del turisme d'àmbit estatal i internacional, la socialista ha dit que era una situació encara "amb molts condicionants, que només podran ser segurs si feim les coses bé". Si tot va com està previst, ha afegit, en la darrera quinzena de juny es faria la prova pilot amb els vols de l'estranger i es començaria a obrir el turisme espanyol. La presidenta dona per fet que quan puguin arribar turistes, no hauran de fer quarantena.

D'altra banda, Armengol s'ha pronunciat sobre el lleuger rebrot de contagis que hi ha hagut els darrers dies i ha afirmat que, efectivament, "responen a la desescalada", però també al rastreig de contagis i l'important augment de les proves PCR que s'estan fent. Així mateix, ha insistit a poder tenir l'app de rastreig per detectar més contagis.

Pla de conciliació

La socialista ha fet la petició perquè hi hagi dues conferències de presidents específiques: una per tractar el pla de reactivació del turisme i l'altra, per abordar la qüestió educativa. A més, ha informat que el Govern balear ja ha fet la seva proposta per un pla de conciliació per a les famílies, que espera "poder articular entre juny, juliol i agost". Això sí, ha subratllat que necessita la implicació de l'executiu espanyol. Sobre les escoletes, ha fet èmfasi un altre cop en els romanents, perquè els ajuntaments i consells puguin "cercar la fórmula per ajudar les famílies", ja que els centres seran més cars perquè s'hi hauran de reduir les ràtios.

stats