REB
Política 11/10/2022

Armengol assegura que el règim fiscal continuarà vigent després del 2028

El PP critica que "té una data de caducitat", però la presidenta del Govern afirma que passats sis anys es revisarà "per avaluar-lo i millorar-lo"

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaEl passat 3 d'octubre el president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar dues mesures que conformaran el règim fiscal a partir del pròxim any. L'anunci va ser molt celebrat per l'Executiu illenc, però en el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) es deixava entreveure que el règim fiscal acabaria el 2028. El PP va utilitzar aquest fet com a munició política, i criticà que tenia "data de caducitat", però la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimarts que el 2028 és la data de revisió "per avaluar-lo i millorar-lo" en una comissió mixta entre l'Estat i les Balears.

"No té cap garantia que s'allargui, pensa alçar la veu davant Sánchez?", ha demanat la diputada del PP, Núria Riera. "Vostès ens presentaren un Règim Especial (REB) que no tenia en compte inversions públiques, ni descompte de residents ni inversions energètiques", ha replicat Armengol. "En el sexenni s'ha de fer una revisió de l'impacte", ha afegit.

El PP ja va anunciar que presentarà una esmena als PGE perquè el règim fiscal tingui un caràcter indefinit, després que els socialistes els demanassin si votarien en contra de la mesura. "Necessitam que sigui indefinit per compensar sempre la insularitat. Què votaran vostès?", ha reclamat Riera. Tot seguit, la diputada del PP ha elevat el to i ha retret el debat dels impostos, i ha titllat les mesures del pla anticrisi d'Armengol de "paguetes propagandístiques". "Els veig molt desesperats", ha contestat la cap de l'Executiu.

La coordinadora autonòmica de Ciutadans, Patricia Guasp, ha reiterat el seu escepticisme davant l'eficiència del règim fiscal. Ha criticat, per una banda, que manca d'un "marc normatiu garantista", a més que "els que no creuen en la insularitat se'l carreguin". "Si té por que arribin uns altres que no hi creuen, acosti's a la branca que toca", ha afirmat Armengol.

Per la seva banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, s'ha centrat en el factor d'insularitat per criticar que "no dona el resultat que hauríem d'esperar", ja que "fins i tot afegint-lo al projecte de llei dels PGE, no arribam a la mitjana estatal d'inversió per habitant". Armengol l'ha desmentit i ha subratllat que els PGE "ens situen per segon any consecutiu per damunt de la mitjana espanyola". "Tenim 110 milions del factor d'insularitat que no decideix l'Estat on s'executen, sinó que és decisió del Govern", ha assenyalat.

stats