Política 16/09/2021

Armengol: "Als pressupostos de l'Estat del 2022 hi haurà una partida específica del factor d'insularitat"

La presidenta del Govern insisteix a demanar la reforma del sistema de finançament tenint en compte criteris de superpoblació

4 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant el Debat de Política General d'aquest dimecres.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha guardat un dels principals anuncis del Govern per a la seva rèplica als partits en el Debat de Política General d'aquest dimecres i ha assegurat que els pressupostos estatals del 2022 tindran "una partida específica del factor d'insularitat" –la dotació econòmica del REB que ha de col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals. "Està acordat amb el govern espanyol", ha afirmat. Com ja va informar l'ARA Balears, està previst que la setmana que ve es reuneixi la Comissió bilateral mixta d'Economia i Hisenda que ha de calcular aquesta dotació econòmica, malgrat que encara no s'ha fixat una data concreta.

Armengol ha recordat que el factor d'insularitat serà "una partida pressupostària específica, separada de totes les altres inversions" i que "serà per compensar la minva d'inversió per càpita a les Balears". "La fórmula, el com i el quant és que ha d'anar a la comissió mixta i s'està preparant com s'ha de calcular", ha continuat la presidenta, qui ha insistit que el compromís d'incloure aquesta dotació als pressupostos del 2022 "està tancat". A més, Armengol ha explicat que la delegació balear que participarà en la comissió estarà formada pel vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general de Pressupostos, Joan Ignasi Morey; i el director general de Finançament, Francisco Jorge Oliver. Tal com ha demanat MÉS per Mallorca, hi haurà representació dels socis del Pacte a la negociació amb el govern espanyol.

Cal tenir en compte que pràcticament la totalitat dels partits de l'arc parlamentari han reclamat al llarg d'aquesta jornada de debat que el Govern pitjàs per l'aplicació del Règim Espacial de les Balears als pròxims pressupostos. La cap de l'Executiu ha respost d'aquesta manera a les crítiques de socis del Pacte i l'oposició, a l'espera de veure quins recursos aportarà el factor d'insularitat a les Balears.

A més, la presidenta ha tornat a insistir en la necessitat que el sistema de finançament autonòmic tingui en compte les comunitats que, com les Balears, tenen problemes de superpoblació. "Els territoris que tenim una població creixent també necessitam uns recursos de finançament", ha assenyalat la presidenta, a més de convidar el PP a defensar aquesta estratègia a Madrid. Ara bé, Armengol no ha acceptat les crítiques de no lluitar a bastament amb el govern espanyol per millorar la situació de les Balears. "Hem batallat intensament i hem aconseguit com mai recursos de l'Estat", ha destacat, fent referència als 855 milions d'ajudes estatals per a empreses i autònoms.

Èxit de la temporada turística

La cap de l'Executiu ha respost a les crítiques del portaveu del PP, qui ha assenyalat que a les Balears hi ha hagut temporada turística "malgrat" la gestió del Govern. "Diu que hem tingut temporada gràcies al fet que ha caigut del cel. No és així", ha considerat. "Diu que els països emissors ho han decidit, però ho han fet perquè han mirat la nostra situació sanitària. La realitat objectiva és que hem recuperat dos de cada tres turistes del 2019", ha afegit, i ha destacat que la taxa d'atur a les Balears és del 8%, sis punts inferior al 14% estatal.

Sobre la necessitat de minvar la dependència de les Balears respecte del turisme, Armengol ha remarcat que, malgrat que s'ha de "millorar el turisme", les Illes "no en poden renunciar". "Tenim propostes de les institucions, els hotelers i els sindicats. Cal un turisme més respectuós amb el medi ambient, més familiar, més esportiu i més respectuós amb la història i la cultura d'aquesta terra", ha explicat, a més d'indicar que, per fer això, cal "una modificació general de la llei turística" per "fer desaparèixer una oferta que no interessa a ningú".

D'altra banda, Armengol ha tornat a carregar contra el PP per no haver-se sumat al Pacte de reactivació. "Hi ha alguns partits que no han volgut fer feina, que s'han posat de perfil, que han volgut pensar en l'interès electoral", ha assenyalat, a més de desitjar que els populars es posin a "fer feina en positiu per la ciutadania". La presidenta s'ha mostrat molesta pel que considera "un menyspreu a la societat d'aquestes illes". "És molt desafortunat dir que la feina compartida que s'ha fet és un teatre", ha afirmat.

La presidenta ha tornat a comparar la gestió que el PP va fer de la crisi del 2008 amb aquesta i ha subratllat que els populars practicaren "l'austericidi, el menyspreu i la manca de diàleg". "Ens varen prendre tot el que varen poder i més", ha afegit.

Una altra de les crítiques d'Armengol cap al PP, partit que ha centrat bona part de la seva intervenció, ha estat la manca de referències a la llei d'educació. "Esperam que s'hi fiquin perquè és un tema cabdal i s'ha de plantejar des de l'acord màxim", ha comentat.

Aïllar el discurs de l'odi

Armengol ha fet una mínima referència al discurs de Vox i ha proposat un cordó sanitari contra "el discurs de l'odi" de l'extrema dreta. De fet, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha valorat molt positivament que la presidenta hagi plantejat una iniciativa que els ecosobiranistes defensen des de fa temps. "Jo m'ho replantejaria", ha dit sobre la possibilitat que els populars facin cap pacte amb Vox.

"Al discurs del PP d'avui han faltat molt les persones i els drets de les persones", ha continuat la cap de l'Executiu, qui ha recriminat als populars que no hagin fet cap menció a "la igualtat, la violència masclistes o els delictes contra col·lectius com LGTBI". "Em preocupa aquesta omissió tan sectària de la nostra societat", ha sentenciat.

stats