Política 14/09/2021

La comissió bilateral pel REB es reunirà abans d'aprovar els pressupostos estatals

La data concreta no es coneix, però el més segur és que la trobada per calcular el factor d'insularitat es faci la setmana que ve

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, en el Consolat de Mar.

PalmaMés de dos anys després de l'aprovació del Règim Especial de les Balears (REB) i de negociacions amb l'Estat, les Illes estan ben a prop de rebre una compensació a la insularitat als pressupostos estatals. La Comissió bilateral mixta d'Economia i Hisenda, que ha de calcular el factor d'insularitat del REB, es reunirà segurament la setmana que ve, malgrat que encara no s'ha fixat una data concreta, segons ha pogut saber l'ARA Balears. Cal recordar que el factor d'insularitat és l'assignació econòmica que ha de col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals –als pressupostos d'enguany, l'Arxipèlag era la tercera comunitat per la coa. El REB, que es va aprovar mitjançant un decret llei el febrer del 2019, establia que la reunió de la comissió era un requisit imprescindible per incloure aquesta partida als comptes del govern espanyol, i aquesta passa es farà en qüestió de dies.

Aquesta partida arriba després de més de dos anys i mig d'entrebancs i pressions al Govern d'Armengol, tant per part de l'oposició com d'alguns socis del Pacte. De fet, MÉS per Mallorca es va sumar al recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos estatals per no incloure el factor d'insularitat, que inicialment va proposar El Pi. La iniciativa va obtenir el vistiplau del Parlament gràcies als 30 diputats dels regionalistes, dels mateixos ecosobiranistes, de Més per Menorca, el PP i Ciutadans. El Tribunal Constitucional va admetre a tràmit aquest recurs i el govern espanyol va al·legar que no estava obligat a dotar aquesta assignació. Però aquest argument no ha estat decisiu a l'hora de negociar-ne la dotació als comptes del 2022.

La reunió de la comissió és segurament un dels anuncis més importants que Francina Armengol farà en el debat de política general d'aquest dimarts –el debat es farà els dies 14 i 15 de setembre. Una vegada encarrilada la situació sanitària, la recuperació econòmica serà un dels eixos principals, i la presidenta evitarà bona part dels retrets de l'oposició i dels socis amb el factor d'insularitat damunt la taula.

Ara bé, el règim especial no esgotarà el vessant econòmic del debat, perquè la reforma del sistema de finançament, la distribució dels fons europeus i la transformació del model econòmic seran altres temes cabdals durant les properes jornades. A més, cal tenir en compte que la part fiscal del REB encara està pendent d'aprovació i que el projecte de llei perquè sigui realitat continua en un calaix del Ministeri d'Hisenda sense que s'hagi anunciat cap progrés pel que fa als incentius fiscals per a les empreses.

Cal destacar que el Debat de Política General d'enguany és farà més d'un mes abans que el del 2020, quan ja es coneixia el sostre de despesa. En aquesta casió, una de les dades que han transcendit dels pressupostos estatals és que les Balears són a la coa de l'increment inicial del sistema de finançament: l'augment mitjà a l'Estat és del 6,3%, mentre que a les Illes és només del 2,7%. L'Arxipèlag rebrà 2.148 milions d’euros d’entregues a compte el 2022 –el 2021 n'hi arribaren 2.092.

stats