Política 16/09/2021

El PP exigeix a Armengol que "no es posi medalles que no li corresponen"

Els populars asseguren que hi ha hagut temporada malgrat el fracàs de l'estratègia del Govern

3 min
El portaveu del PP, Toni Costa, durant la seva intervenció en el Debat de Política General

El portaveu del PP, Toni Costa, ha encetat la segona jornada del Debat de Política General aquest dimecres al Parlament. Durant el seu discurs, ha carregat contra la gestió del Govern, tant pel que fa a la pandèmia com respecte de l'economia, i ha exigit a Francina Armengol que "no es posi medalles que no li corresponen". De fet, Costa s'ha congrutulat perquè hi hagi hagut temporada turística, malgrat que l'estratègia del Govern per la recuperació del turisme "va fracassar estrepitosament". "Hi ha hagut temporada, sí, però vosté no hi té res a veure".

Cal destacar que just després de la intervenció de Costa, Armengol ha anunciat que contestaria globalment a tots els partits, a diferència de l'any passat, quan va respondre de manera individual.

Costa ha criticat la presidenta per la data en què va convocar el Debat de Política General, quan encara no es coneixien dades importants, com el sostre de despesa del Govern per als pressupostos del 2022. El portaveu popular ha acusat la presidenta d'oportunisme i de comparèixer "quan més li ha convingut, quan creu que més favorable li és la situació per presentar-se davant d'aquesta Cambra". "Tant el Partit Popular com altres grups de l'oposició li hem demanat reiteradament els darrers mesos que comparegués, especialment per donar respostes a la ciutadania davant les incerteses que hi havia, però no ho ha fet", ha afegit.

El portaveu del PP també ha assenyalat el canvi que, segons ell, ha mostrat el Govern envers el turisme. "Ens alegra que, després d'una legislatura i mitja, el Govern hagi entès que el benestar dels ciutadans d'aquestes illes depèn en una part molt important del turisme", ha comentat, a més de destacar que "quan no hi ha turisme, hi ha una caiguda a plom de l'economia" de les Balears. "Hem passat del seu discurs d'investidura, on va carregar contra el sector dels creuers, a veure el seu conseller de Model Econòmic i Turisme desplaçar-se fins al port per rebre el primer creuer que arribava enguany", ha continuat.

Com ja va dir dimarts després del discurs de la presidenta, Costa ha criticat Armengol per la seva "manca d'humilitat". "La seva gestió no ha sumat, sinó que ha restat. Hi ha hagut temporada no gràcies a vostès, sinó a pesar de vostès i de la seva gestió", ha lamentat, a més d'assegurar que l'estratègia de l'Executiu "no ha funcionat".

Les crítiques de Costa a partir d'aquí s'han centrat en el retard de les ajudes a empreses i autònoms –cosa que ha provocat el tancament de 4.000 empreses–, en les mesures del Govern que han afectat els bars i restaurants i en els canvis "aleatoris i indiscriminats" pel que fa als nivells d'alerta sanitària. El portaveu del PP ha destacat que, malgrat la duresa de les restriccions, les Balears només varen estar deu dies en el semàfor verd del Regne Unit. "A vostè li va fugir tot de les mans i es varen disparar els contagis", ha remarcat, posant com a exemple el macrobrot vinculat a viatges d'estudis a les Illes.

D'altra banda, el portaveu popular tampoc no ha oblidat recordar a la presidenta que "Pedro Sánchez l'ha deixat tirada", així com els correctius que ha rebut el Govern per part dels tribunals de justícia a l'hora de restringir drets fonamentals. "Pedro Sánchez la va deixar tirada davant la pandèmia, com l'ha deixat tirada amb la dotació del factor d'insularitat o amb l'aprovació de la part fiscal del REB", ha dit.

Això sí, Costa ha valorat positivament la decisió del conseller d'Educació, Martí March, d'obrir les escoles el curs passat. Però ha estat una lloança amb matisos, perquè el portaveu també ha subratllat que "varen mancar professors", sobretot pel que fa als alumnes de necessitats especials.

Pel que fa a la recuperació econòmica, Costa ha assenyalat que "parlar de recuperació a final del 2022" és una prova de "la resignació" d'Armengol i que "les seves polítiques no reactiven res". "Vostè ho fia tot al fet que passi el temps, però la gent no pot esperar", ha criticat, i ha recordat que l'Observatori Social de la UIB ha xifrat en un 26% la població de les Balears en situació de pobresa pels efectes de la pandèmia. "Més enllà de les parets del Consolat, no es viu la situació idíl·lica que vol vendre. La veim enfora de la realitat del carrer", ha afegit.

a

stats