Política 14/09/2021

El discurs de la presidenta en el Debat de Política General: vuit anuncis i una sola novetat

Armengol repasa la gestió del Govern i presenta projectes que ja estaven en marxa

1 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, arribant al Parlament minuts abans del Debat de Política General

PalmaEl discurs de la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Debat de Política General d'aquest dimarts, s'ha centrat molt més a repassar la gestió que ha fet l'Executiu de la crisi causada per la pandèmia de coronavirus que no a anunciar novetats importants que es puguin posar en marxa a partir del 2022. Armengol ha anunciat grans fites de futur com el tramvia i la depuradora, ambdós a Palma, però la veritat és que bona part són temes que venen de lluny.

Els anuncis d'Armengol
  • Pla de xoc contra les llistes d'espera a la sanitat Aquesta és l'única mesura nova que ha explicat la presidenta durant la seva intervenció. L'objectiu és reduir la demora un 20% anual durant dos anys. Amb aquesta iniciativa, s'allargarà l'activitat extraordinària, es prorrogarà el contracte d'un miler de professionals, es facilitarà la seva mobilitat i es derivaran consultes a hospitals privats que tinguin concert amb la sanitat pública.
  • El REB El Règim Especial de les Balears (REB) ha tingut una sola menció durant el discurs, i sense cap novetat més enllà que el Govern continuarà insistint a reclamar el règim fiscal i que s'apliqui "l'acord aprovat". Armengol ha deixat la porta oberta als canvis: "Molt aviat veurem resultats".
  • Un 25% d'energia renovable el 2023 La presidenta ha marcat com a objectiu assolir el 25% d'energia renovable a les Illes el 2023. Aquest objectiu ja el va anunciar el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, el mes de març, també en el Parlament.
  • 1.749 places noves d'educació 0-3 Armengol ha assegurat que es crearan 1.749 places noves per a l'etapa 0-3. Aquesta xifra incrementa en 149 les 1.600 que es varen el juny a l'Assemblea a 0-3 de Balears i són exactament el mateix nombre que Martí March va comunicar a finals de juliol.
  • El tramvia de Palma començarà el 2023 El tramvia de Palma ha estat un altre dels punts destacats del discurs de la presidenta, qui ha dit que es començarà en 2023. Sembla un anunci nou, però aquest és l'any que el llavors conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, va anunciar el 23 de novembre del 2020 després d'una reunió de Consell de Govern.
  • Pla estratègic de fons europeus Aquest pla es va anunciar després de la reunió de Consell de Govern del 12 d'abril, i l'ens que l'havia d'elaborar era L’Oficina per a la Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, de la Conselleria de Fons Europeus, universitat i Cultura. Armengol ha remarcat avui que l'Executiu el farà. És a dir, que des de l'anunci d'abril de moment no s'ha fet cap avançament.
  • La depuradora de Palma Armengol ha tornat a destacar els 120 milions d'euros que l'Estat invertirà a la nova depuradora de Palma, una notícia que ja es va fer pública el 30 de juny, quan el Govern, l'Ajuntament de Palma i el Ministeri per a la Transició ecològica signaren un conveni per començar a construir-la el 2023.
  • Un 15% dels habitatges públics per als joves La presidenta ha subratllat durant la seva intervenció que hi haurà un 15% d'habitatge públic que es reservarà als joves. La conselleria d'Afers Socials ultimava llavors una llei de la joventut que encara no s'ha aprovat. Així que encara no hi ha data per aplicar aquesta mesura.
stats