Política 13/05/2020

Antoni Noguera: “El PSIB vol arribar a sectors econòmics vinculats al PP”

El coordinador de MÉS per Mallorca afirma que els socialistes pretenien que els hotels poguessin créixer un 20%

Ara Balears
3 min
180129 - Noguera, Ciutats inteligents - IV02

PalmaEl coordinador de MÉS per Mallorca i tinent de batle de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, admet que la seva formació no està satisfeta amb el Decret llei de mesures urgents per la crisi econòmica del coronavirus que permetrà als hotels ampliar fins a un 15% la superfície sense que els calgui cap llicència. “Aquest no és el decret que hauria fet MÉS, però calia que hi fóssim perquè no fos el que hauria fet el PSIB”, ha afirmat a l’ARA Balears. “El partit socialista –ha afegit– té com a estratègia voler arribar a sectors econòmics que estaven vinculats al PP, nosaltres garantim que aquest sigui un govern d’esquerres”.

L'aprovació del Decret llei de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa ha tornat a fer aflorar les discrepàncies entre socialistes i ecosobiranistes, a més de les crítiques dels ecologistes, que ja han començat.

“On hi ha hagut més debat, desacord i negociacions –ha admès Noguera– ha estat amb algunes mesures de creixement que proposava el partit socialista. El PSIB proposava un 20% de creixement dels hotels fins al 2023 (inclòs)”. Segons el coordinador de MÉS per Mallorca, amb la seva pressió han aconseguit rebaixar aquestes pretensions fins a un màxim d’un 15% i com a molt fins al 2021 (inclòs). A més, assegura que han aconseguit que les institucions competents –els consells insulars, excepte a Mallorca, on les competències són del Govern– puguin rebaixar encara més aquest percentatge.

“També hem aconseguit incloure-hi que els hotels que ja havien aprofitat les disposicions addicionals quarta i tercera de la Llei de turisme”, impulsades per Carlos Delgado i Biel Barceló, respectivament, “no es puguin acollir ara a la que permet un creixement de fins al 15%”. Arran d'aquestes dues disposicions es varen acceptar 768 expedients de reforma i renovació hotelera. Ara tots aquests establiments quedarien vetats per a la nova mesura que ha aprovat el Govern.

“També hi ha hagut altres qüestions que han generat un debat important, com els projectes de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS)”, afirma Noguera. Assegura que el PSIB plantejava que els doblers de tots els projectes que encara no s’han executat des del 2017, més els previstos per a aquest any i l’any que ve, passassin directament “a la caixa comuna del Govern”, o sigui que poguessin servir per a despesa corrent. Amb la negociació, hi insisteix el coordinador de MÉS per Mallorca, han aconseguit que es mantinguin els “projectes estratègics” del 2017 i el 2018 i que el 2021 es reactivin els projectes dels ITS, prioritzant els que estiguin vinculats a la diversificació econòmica i l’economia verda. Els doblers dels ITS del 2019 i el 2020 –quan s’espera una recaptació més baixa– aniran directament al Govern.

“En aquest decret hi ha mesures positives i MÉS per Mallorca n’ha estat l’autor intel·lectual, com les que cerquen agilitar l’administració, millorar el repartiment de subvencions, qüestions relatives als habitatges de protecció oficial, rehabilitació urbana d’espais degradats…”, ha remarcat Noguera. Afirma que també hi havia “la intenció de recaptar tots els doblers de la borsa de places turístiques, que finalment quedaran als municipis”, i que han aconseguit que al decret es “prohibeixi la concessió de llicències noves de lloguer turístic en cases unifamiliars a Palma”.

Noguera també ha afirmat que els propers dies s’anunciarà, per iniciativa de MÉS, “un projecte de mesures de protecció territorial molt important” i que també faran propostes de “projectes de diversificació econòmica”. “Cal agrair la feina que ha fet Miquel Mir”, ha dit amb referència al conseller de Medi Ambient, de la seva formació, “de decreixement d’algunes propostes que s’havien plantejat”. “Som l’únic partit que ha fet aportacions per rebaixar les propostes que havia fet el PSIB”, ha afirmat, en una crítica indirecta a Podem. I hi ha insistit: “La nostra presència al Govern és més imprescindible que mai”.

stats