Política 05/11/2020

L'Airef titlla els pressupostos de l'Estat "d'optimistes"

L'organisme avisa que la supervisió fiscal serà "més important que mai"

Núria Rius Montaner
3 min
La presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

MadridSegon dia que els pressupostos generals de l'Estat s'examinen en comissió. Després que ahir dimecres ho fes el Banc d'Espanya, entre altres, aquest dijous ha sigut el torn de la presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), Cristina Herrero, que ha anticipat només començar que són "optimistes". Segons Herrero, el pla que presenta el govern espanyol se situa en un escenari "massa bo" tenint en compte l'evolució de la segona onada de la pandèmia i la previsió d'un possible confinament més sever, que "podria originar danys estructurals al teixit productiu i a l'ocupació", i que, per tant, aproximen les previsions als escenaris "més pessimistes".

"Tenim diferències tant pel que fa als escenaris macroeconòmics com a l'hora de valorar les mesures que preveu el govern", ha assegurat Herrero. Per a l'Airef, la diferència fonamental està lligada amb la previsió dels ingressos que planteja l'Estat. En la mateixa línia que el Banc d'Espanya, l'organisme que controla la fiscalitat preveu 9.000 milions menys d'ingressos tributaris en relació amb la xifra que recullen els PGE. "Per què l'Airef planteja un escenari inferior?", ha plantejat Herrero: és una "qüestió de calendari", és a dir, que depèn de quan es puguin començar a implementar les mesures fiscals tributàries i, per tant, de quan l'Estat ingressi realment els diners de tots els ajustos fiscals. En concret, l'Airef creu que l'Estat recaptarà 2.000 milions d'euros menys dels que planteja sobre l'impost de societats o que les taxes anomenades Tobin i Google significaran només 700 milions d'euros per al 2021. Tanmateix, l'organisme ha reconegut que pel que fa als ingressos per cotitzacions les previsions del govern espanyol són "prudents".

En relació amb el quadre macroeconòmic, l'ens presidit per Herrero preveu una recuperació del PIB del 5,5% el 2021, que podria arribar al 10% amb el pla de recuperació sempre que es doni "el millor dels supòsits", ha matisat. Pel que fa la caiguda de l'economia, l'ens apunta que serà d'un 11,2% - en sintonia amb el govern espanyol -. A més, l'Airef estima un dèficit del 8% del PIB per al 2021, després d'arribar a un 11,6% de dèficit aquest any, unes xifres més pessimistes que les que planteja el govern espanyol. Sobre el deute, l'Airef l'ha situat per sobre del 100% del PIB aquest any i el pròxim.

Fons europeu sense concreció

L'organisme supervisor també ha criticat la falta de concreció i claredat sobre els fons europeus i el pla de recuperació que l'Estat va presentar per canalitzar-los. "Hi ha una gran incertesa al voltant del panorama econòmic d'aquest pla", ha apuntat Herrero, que ha reclamat al govern espanyol un "pla pressupostari plurianual" només dels fons europeus, perquè el marc pressupostari entregat a Brussel·les el 15 d'octubre no té informació completa, ha assegurat.

L'Airef també ha alertat que "caldrà prudència" a l'hora d'utilitzar els fons europeus en projectes a llarg termini i no en despeses temporals sobrevingudes per l'evolució de la pandèmia. En aquest sentit, la presidenta de l'Airef ha donat per fet que l'Estat necessitarà allargar els ERTO i, per tant, reservar més diners per a aquesta mesura.

"Tinc escepticisme sobre el 2021. Fins a l'abril no coneixerem el pla, no tenim tota la informació i sembla que és aventurat dir que serem capaços de gastar 25.000 milions l'any 2021", ha sentenciat.

"Supervisar més que mai"

L'Airef també ha avisat el govern espanyol que la llei orgànica de responsabilitat fiscal no està suspesa i, per tant, tampoc la supervisió. "És més important que mai", ha assegurat Herrero, que ha avançat que demanarà informació periòdica, tant a l'Estat com a les administracions territorials. "Jo no veig pessimisme, veig realisme", ha contestat Herrero als diputats de la comissió de pressupostos del PSOE i Unides Podem, que li han retret els seus plantejaments escèptics.

stats