Política 18/11/2021

La Conselleria d'Agricultura destina 99,5 milions d'euros dels pressupostos a ajudes per al sector primari

Una part serà per pal·liar els efectes de la llengua blava o la 'Xylella fastidiosa', entre d'altres

ARA Balears
3 min
Mae de la Concha. / ISAAC BUJ

La Conselleria d'Agricultura Pesca i Alimentació inclou en el pressupost de l'any que ve 115 milions d'euros, dels quals 99,5 es destinaran a ajudes per al sector primari, a través de Fogaiba. Així ho ha explicat la consellera, Mae de la Concha, durant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos del Parlament, on ha qualificat aquestes xifres d'històriques, que s'invertiran a "enfortir i independitzar el sector per deixar de dependre de factors externs com el turisme o el moviment de persones o mercaderies".

En concret, seran ajudes dirigides a formació, programes de millora, manteniment del paisatge, incorporació de joves agricultors, recuperació de races autòctones, transformació de productes agroalimentaris, diversificació de l'activitat agrària, impuls de la fruita seca, o inversions en el sector pesquer i ajudes per a la paralització temporal de les barques, entre d'altres. Durant el torn de l'oposició, però, els grups MÉS i El Pi han exigit a la consellera que especificàs les accions que es duran a terme.

Ajudes per fer front a la llengua blava

La Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural ha inclòs en el pressupost 1,3 milions d'euros que seran per combatre la llengua blava. També es farà front a la Xylella fastidiosa i altres plagues amb un fons de 100.000 euros.

Pel que fa a la ramaderia, també s'inverteix en el control de la cadena alimentària, una partida que la Conselleria considera "molt important" en el cas, per exemple, de la llet de Menorca, la qual cosa no ha convençut l'oposició. La portaveu del grup popular, Asunción Pons, ha retret a la consellera que faci cas omís de l'Associació Frisona Balear en el seu auxili pel que fa al sector en la nova llei de la cadena alimentària.

En matèria de desenvolupament rural, es destinaran 2,5 milions d'euros a regadius, el doble que el 2021, segons la Conselleria. Aquest pressupost es dedicarà al manteniment de les 16 infraestructures de regadius amb aigües depurades de les Balears, i a la redacció de la primera fase del nou pla de regadius, que es finançaran amb fons Next Generation. La previsió per a l'any 2022 és que es comencin les actuacions a les illes de Mallorca, amb la connexió de l'EDAR de Porreres amb la de Felanitx; a Menorca, amb actuacions per aprofitar l'aigua depurada de l'EDAR de Ferreries i la del Migjorn Gran, i millorar la qualitat de la de Ciutadella i es Mercadal, i a Formentera, amb la millora del rendiment de l'actual dessaladora. Des d'aquesta direcció general, a més, es faran actuacions per fomentar l'agricultura ecològica i la reconversió de la fruita seca, que es canalitzaran a través d'ajudes del Fogaiba.

El sector de la pesca

Pel que fa a la Direcció General de Pesca i Medi Marí, el pressupost puja fins a 2,4 milions d'euros, 86.000 euros més que el 2021. S'invertirà en un major manteniment i vigilàncies de les 11 reserves marines de les I

Això, però, tampoc ha convençut  l'oposició; El Pi ha demanat a De la Concha que parli al Ministeri dels entrebancs de la realitat del sector a les Illes, mentre que el PP ha insistit que el sector pesquer és el més mal parat en aquests pressuposts.

Inversió en investigació

L'altre ens de la conselleria, Semilla, es dedicarà el 2022 a la investigació, a través de l'Institut de Recerca i Formació de l'Activitat Agrària i Pesquera (IRFAP), adscrit a partir de l'any que ve en aquest ens. L'objectiu és avançar cap a un sector més modern i preparat per resistir a les andanades del canvi climàtic. Destaquen, per exemple, mesures com projectes d'experimentació aplicada a l'agricultura, amb més de 245.000 euros; la caracterització i recuperació de la cabana apícola, amb 50.000 euros; els 163.000 euros per al suport de la pesca en matèria d'avaluació i conservació dels recursos marins, o la gestió dels bancs de germoplasma, amb 100.000 euros més, entre d'altres.

El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha anunciat una proposició no de llei per l'impuls a l'agricultura ecològica. Segons ha explicat, l'objectiu és promoure la sobirania energètica a les explotacions per estalviar despesa en recursos essencials com l'aigua.

Sobre el frau alimentari

Durant la compareixença, s'ha fet referència a l'operatiu que ha descobert una trama d'estafa d'oli d'oliva. El grup MÉS ha felicitat el Govern, ja que aquest operatiu s'ha desencadenat gràcies a una denúncia del Consell Balear Regulador de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE).

Segons el Govern, es continuarà amb la tasca d'investigació del frau agroalimentari, a través de l'Institut de Qualitat Agroalimentària, que fa al seguiment de les marques de qualitat, i d'impuls de la catalogació de més aliments tradicionals.

stats