Judicialització del Procés
Política 10/02/2021

L'Advocacia vol saber si els presos han rescabalat la malversació abans d'opinar sobre l'indult

Es confirma que no emetrà l'informe abans del 14-F

2 min
L'advocada de l'Estat Rosa María Seoane, durant el judici del Procés

MadridL'Advocacia de l'Estat dilata l'informe sobre l'indult i ja es confirma que el govern espanyol no donarà cap pista abans de les eleccions del 14 de febrer. Tot i rebre els expedients el 26 de gener, a tres setmanes de les eleccions, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ja va apuntar que era molt improbable que l'Advocacia donés la seva opinió abans dels comicis. Hauria estat un indicatiu del que pugui resoldre després el consell de ministres –l'Advocacia depèn directament del ministeri de Justícia– i podria haver condicionat les aspiracions del PSC. Que l'informe no arribarà abans dels comicis no només ho indica que tan sols queden dos dies laborables per a la cita, sinó el fet que dimarts aquest organisme va demanar al Tribunal Suprem que sol·licités al Tribunal de Comptes si els presos han rescabalat la malversació de fons públics a què van ser condemnats.

Precisament, es tracta d'una xifra que no va quedar clara en la sentència. Manuel Marchena i la resta de magistrats que van jutjar els líders del Procés van donar per fet que era superior als 2,1 milions d'euros per aplicar el tipus agreujat del delicte, però el Tribunal de Comptes va obligar el Govern de l'1-O a pagar unes fiances per valor de 4,1 milions. Fonts del ministeri de Justícia subratllen a l'ARA que l'Advocacia ha demanat aquesta "informació complementària" abans d'emetre el seu veredicte i recorda que en el tràmit dels indults la interlocució la manté amb el Suprem, de manera que ha de ser aquest òrgan qui es posi en contacte amb el tribunal fiscalitzador.

"Encara queda temps" abans que l'Advocacia no presenti l'informe, reconeixen des de Justícia. La primera petició de l'indult als presos polítics es va registrar el gener del 2020, però el tràmit no es va iniciar fins a principis d'octubre. El ministeri va acumular les nou peticions diferents que es van presentar i el Suprem no les va traslladar a la Fiscalia fins al mes de desembre. Abans de Nadal el ministeri públic va donar a conèixer el seu no rotund a la concessió de la mesura de gràcia –amb arguments polítics inclosos– i el Suprem va demanar l'opinió a l'Advocacia el 26 de gener. Pel camí, Vox també va presentar el seu informe al tribunal, tot i que no l'hi havia sol·licitat. Amb tots els criteris sobre la taula, Marchena traslladarà la seva decisió, per bé que no és vinculant per al govern espanyol. Ho és a l'hora de fixar si es poden concedir o no indults totals o parcials –si l'informe del tribunal és desfavorable no podrà ser parcial–, però el consell de ministres té llibertat per atorgar-los.

stats