El Parlament rebutja la proposició de Ciutadans d'eliminar ajuts a les entitats que promocionen el català

El Pi i els partits d'esquerres acusen Cs, Vox i el PP de crear crispació amb el tema de la llengua

El Parlament de les Illes ha estat escenari de l'enèsim debat sobre el català arran d'una proposta  de Ciutadans  que demanava que es deixassin de subvencionar "entitats polititzades d'imposició lingüística i suport al separatisme i de propaganda partidista contra el nostre sistema democràtic" que ha estat rebujada  pels vots  dels partits d'esquerra i El Pi. La proposta   que ha rebut el suport de  Vox  i el PP.

El debat ha generat  un dur enfrontament entre els distints membres del Parlament, ja que mentre els partits de dreta han acusat el Govern de donar suport a grups separatistes, l'esquerra ha argumentat que els partits de dreta utilitzen aquest tema per treure rèdit electoral . Jaume Font, portaveu d'El Pi, ha estat un de ls més durs  contra els defensors de la proposta, i ha afirmat que "la curtor no té fronteres".

La diputada de Podem, Gloria Santiago, també ha criticat la proposició no de llei de  Cs, que ha fet part del discurs en castellà per demanar respecte als ciutadans de les Illes. "Deixin d'inventar la  fal·làcia  que a les Balears s'estigmatitza qui no parla català".

VOX, Cs i PP s'uneixen per demanar la retirada d'ajuts a les entitats que defensen el català

Joan Josep Mas, del grup MÉS, ha defensat la necessitat de donar suport a la llengua catalana i ha recordat que l'Instituto Cervantes té un pressupost de 120 milions d'euros per promocionar el castellà, una llengua que, segons Mas, no està minoritzada i té darrere molts d'estats.

Patrícia Guasp, de Ciutadans, ha estat l'encarregada de defensar la proposta, i ha acusat els socialistes de ser "la crossa del nacionalisme" i de donar suport als supremacistes i separatistes. Un llenguatge similar al que ha utilitzat Jorge Campos, de Vox, que s'ha esplaiat en la seva locució contra el festival MUR, que té una subvenció del Govern i inclou la participació de Valtonyc. El PP ha votat a favor de la proposta, tot i que hi ha introduït dues esmenes que tampoc s'han aprovat.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF