Política 01/10/2019

El Parlament rebutja la proposició de Ciutadans d'eliminar ajuts a les entitats que promocionen el català

El Pi i els partits d'esquerres acusen Cs, Vox i el PP de crear crispació amb el tema de la llengua

Carles Tudurí
2 min
Patricia Guasp, en un moment de la sessió d'aquest dimarts.

PalmaEl Parlament de les Illes ha estat escenari de l'enèsim debat sobre el català arran d'una proposta de Ciutadans que demanava que es deixassin de subvencionar "entitats polititzades d'imposició lingüística i suport al separatisme i de propaganda partidista contra el nostre sistema democràtic" que ha estat rebujada pels vots dels partits d'esquerra i El Pi. La proposta sí que ha rebut el suport de Vox i el PP.

El debat ha generat un dur enfrontament entre els distints membres del Parlament, ja que mentre els partits de dreta han acusat el Govern de donar suport a grups separatistes, l'esquerra ha argumentat que els partits de dreta utilitzen aquest tema per treure rèdit electoral. Jaume Font, portaveu d'El Pi, ha estat un dels més durs contra els defensors de la proposta, i ha afirmat que "la curtor no té fronteres".

La diputada de Podem, Gloria Santiago, també ha criticat la proposició no de llei de Cs, que ha fet part del discurs en castellà per demanar respecte als ciutadans de les Illes. "Deixin d'inventar la fal·làcia que a les Balears s'estigmatitza qui no parla català".

Joan Josep Mas, del grup MÉS, ha defensat la necessitat de donar suport a la llengua catalana i ha recordat que l'Instituto Cervantes té un pressupost de 120 milions d'euros per promocionar el castellà, una llengua que, segons Mas, no està minoritzada i té darrere molts d'estats.

Patrícia Guasp, de Ciutadans, ha estat l'encarregada de defensar la proposta, i ha acusat els socialistes de ser "la crossa del nacionalisme" i de donar suport als supremacistes i separatistes. Un llenguatge similar al que ha utilitzat Jorge Campos, de Vox, que s'ha esplaiat en la seva locució contra el festival MUR, que té una subvenció del Govern i inclou la participació de Valtonyc. El PP ha votat a favor de la proposta, tot i que hi ha introduït dues esmenes que tampoc s'han aprovat.

stats