Política 28/04/2019

El PSIB celebra una victòria "històrica"

Francina Armengol destaca que els socialistes són la primera força política "a totes les Illes i a les grans ciutats"

Maria Llull
3 min
La secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha comparegut poc després de les 23 hores.

PalmaLa secretària general del PSIB, Francina Armengol, ha celebrat aquest diumenge uns resultats "històrics" per als socialistes balears, que s'han imposat a totes les Illes i a les principals ciutats. "Som la primera força política de les Balears I hem guanyat l'aposta per avançar en drets", ha dit Armengol durant la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, poc després de les 23 hores.

Més de 135.000 vots, un 26,31%, han donat tres escons al PSIB, que seran ocupats per Pere Joan Pons i Sofia Hernanz, que repetiran una nova legislatura al Congrés, i per l'exbatle d'Alaior Pau Morlà. El PSOE s'ha imposat a l'Estat amb 123 diputats i un 28,70% dels vots. "Pedro Sánchez serà president i això significa que continuaran les polítiques en pro de la igualtat, l'ecologisme, el feminisme i la redistribució del creixement econòmic", ha dit Armengol.

La secretària general dels socialistes illencs, que aspira a la reelecció com a presidenta del Govern balear el pròxim 26 de maig, ha dit que un govern socialista garanteix "una millor democràcia, amb més drets i llibertats".

Els socialistes han celebrat la seva victòria a les eleccions generals a la seu del carrer Miracle de Palma.

Els companys socialistes que han seguit la nit electoral des de la seu del carrer Miracle de Palma no han pogut amagar la seva eufòria i han interromput el discurs de la secretària general en diverses ocasions amb forts aplaudiments. Armengol ha agraït la seva tasca als apoderats i voluntaris, els quals "han explicat el projecte del PSOE a tots els municipis".

També hi ha hagut lloc per a les felicitacions per l'augment de la participació, "un 7% superior a la de les eleccions passades". Però, malgrat tot, Francina Armengol ha indicat que "no s'ha de caure en l'eufòria ni abaixar la guàrdia", perquè ara comença el camí per a "les eleccions del 26 de maig". "Demanam a la gent que torni a participar-hi massivament", ha dit la secretària general, qui ha assegurat que "els socialistes ens hi deixarem la pell".

Sobre la caiguda del PP, Armengol ha destacat que els populars "han passat de primera força a les Illes a quarta". "Ells hauran d'analitzar les seves pròpies decisions", ha afegit.

Pere Joan Pons: "La feina està a la meitat"

El ja diputat del PSIB, Pere Joan Pons, ha indicat que s'ha assolit el primer objectiu del PSIB, el qual era "ser la primera força política a les Illes Balears", però també ha deixat clar que encara manca "el segon objectiu", que no és altre que aconseguir que Francina Armengol torni a ser presidenta de les Illes Balears. "El tàndem format per Francina Armengol i Pedro Sánchez ha demostrat que funciona, i ara cal que les polítiques progressistes puguin continuar", ha manifestat. "La feina està a la meitat", ha insistit.

Per aquest motiu, Pons ha demanat a la ciutadania que "surti a votar el 26 de maig" per assolir "un pacte progressista a les Balears".

Triomf al Senat

El PSIB també ha assolit una victòria històrica en el Senat. Mentre que el 2016 no aconseguí cap senador, tot indica que en tindrà 4 la pròxima legislatura –dades amb el 86,66% escrutat–. El cap de llista a la Cambra Alta, Cosme Bonet, ha qualificat d'"orgull" que els socialistes balears hagint recuperat representants electes al Senat.

Bonet estarà acompanyat en aquesta nova etapa per Susanna Moll, l'eivissenca Patricia Abascal i la menorquina Carme García. "El Senat ha de ser dinamitzador de les polítiques d'esquerres", ha dit. El nou senador ha coincidit amb els seus companys de partit a assenyalar que aquest dilluns cal començar a fer feina "per una altra campanya", en referència als comicis autonòmics, insulars, municipals i europeus del pròxim 26 de maig.

"Es pot conjurar l'amenaça de determinades dretes amb una fórmula molt senzilla: anar a votar", ha comentat Bonet. "Aquesta fórmula ha funcionat el 28 d'abril i tornarà a funcionar el 26 de maig", ha sentenciat.

stats