Política 12/12/2018

Isern serà el candidat del PP a l'Ajuntament de Palma

L'exbatle de Palma Mateu Isern i el president el PP balear, Biel Company, s'han reunit aquest dimecres amb Pablo Casado a Madrid

M.c. / Aina R. S.
4 min
Mateu Isern: “No sé què vol dir ‘senyoret’, jo som com som, he fet feina de manera total per Palma”

PalmaL'exbatle de Palma Mateu Isern i el president el PP balear, Biel Company, s'han reunit aquest dimecres amb Pablo Casado a Madrid per parlar, entre altres coses, sobre el futur candidat a Cort dels populars. Tot i que el PP encara no ho ha confirmat de forma oficial, fonts de la formació han confirmat que Mateu Isern podrà ser el candidat a Cort pel PP. Aquesta falta de confirmació per part del partit es deu a que encara queden diferents tràmits que s'han de dur a terme, com la reunió de la junta electoral nacional per anunciar, de forma oficial, el nomenament.

S'espera que Casado presenti als dos candidats a un acte que es celebrarà a Palma a finals d'any o a principis del que ve, segons han informat diferents mitjans. Aquesta elecció obligarà a cercar una sortida a l'actual presidenta de la Junta Territorial de Palma, Marga Durán.

Mateu Isern va anunciar al maig de fa dos anys que deixava la primera línia política per " motius personals". Havia obtingut tres diputats en les anteriors eleccions al Congrés, dos menys que en els comicis de 2011. Amb tot, va aconseguir 20.000 vots més respecte de la desfeta de les autonòmiques de maig de 2015.

Marga Durán

Després de conèixer la notícia, l'actual presidenta de la Junta Territorial de Palma, Marga Durán ha oferit una entrevista al programa 'Al Dia' de IB3 on ha parlat de la candidatura de Mateu Isern. Durán ha assegurat que durant les darreres setmanes va estar informada. "El president va voler xerrar amb jo i em va comunicar que estaven mirant la possibilitat que Isern tornés a ser candidat per Palma". "En tot moment em van mantenir informada que estaven fent aquestes negociacions". Tot i que presidenta de la Junta Territorial encara no ha xerrat amb Isern, assegura que "ho farà en les pròximes hores".

Quan li han demanat si entenia aquesta decisió, Durán ha assegurat que no és qüestió d'entendre o no entendre, sinó de prendre les decisions correctes en cada moment. "Estic convençuda que el candidat que ha escollit el partit és millor que jo, si no el partit no l'hauria escollit", ha assegurat.

A més, Marga Durán ha volgut tranquil·litzar als militants ja que "dins la militància potser es pensaven que jo hauria hagut de ser la candidata, però no té per què ser la candidata la presidenta de la junta Territorial de Palma".

La presidenta de la Junta Territorial de Palma ha dit que farà "feina conjuntament amb Mateu Isern perquè sigui batle. I ho faré perquè sóc la presidenta de la junta territorial. No he demanat mai cap càrrec i no ho faré ara".

El batle del PP que anava per lliure

Mateu Isern és llicenciat en Dret i militant del Partit Popular a les Illes des de 1991. De bona família, propietaris de les mines d'Alaró i de l'edifici ubicat damunt l'antic bar Cristal de Palma, diuen que Isern sempre s'ha dedicat a la política no per fer doblers, sinó per simple vocació. Després de trenta anys de carrera com a advocat del Banc de Crèdit Balear, va començar a tenir càrrecs dins el partit, primer com a conseller de l'SMAP (Societat Municipal d'Aparcaments Municipals) i després com a gerent del secretari general del PP a Palma, Álvaro Gijón. El 2009 va ser membre del comitè de Direcció de la Junta Territorial de Palma i secretari del Districte del Centre Antic.

En un principi, Isern era afí al llavors president del PP a Palma, José María Rodríguez. De fet, va donar-li suport enfront de la candidatura de Francesc Fiol. Però a poc a poc va començar a sentir-se marginat i a deduir que no comptaven amb ell dins el partit. Així, quan dos anys més tard, el 2011, Bauzá va proposar-li de presentar-se com a cap de llista a les eleccions municipals per ser batle de Palma, Isern va demanar-li només una condició: que convencés Rodríguez de deixar la presidència del partit. Bauzá, però, no va poder complir amb la seva promesa i Isern va haver de presentar-se a unes llistes plenes de rodriguistes. Amb una trajectòria política més bé curta dins la formació, Isern va substituir l'exbatlessa socialista Aina Calvo, amb una majoria absoluta dins l'equip de govern.

Les tensions entre Isern, Rodríguez i Bauzá es varen anar fent cada vegada més evidents. Isern reconeixia que se sentia desplaçat dins el partit, deia que no el convidaven a les juntes directives i que no podia prendre cap decisió que afectàs Ciutat sense rebre pressions internes. Mentrestant, el president del PP a Palma assegurava que Isern anava per lliure i no combregava amb les dinàmiques i les idees principals del partit.

En les darreres eleccions municipals de 2015, Isern va deixar el seu despatx a l'Ajuntament amb l'entrada de la nova coalició d'esquerres i de José Hila com a nou batle. S'havia destapat el cas de la Policia Local a Palma que esquitava tant Rodríguez com l'exregidor Álvaro Gijón. Isern tot d'una va desmarcar-se del cas, tot i que va reconèixer que no havia pres prou mesures per evitar la corrupció dins el cos policial.

A les eleccions espanyoles de 2015, Mateu Isern va ser escollit diputat del Partit Popular, un càrrec que no va ostentar durant gaire temps, ja que el maig de 2016 va dimitir per "circumstàncies estrictament personals".

Però arran de la seva coneguda bona relació amb l'actual president del PP balear, Biel Company, durant els darrers mesos s'ha parlat de la seva possible candidatura com a cap de llista per a les properes eleccions municipals, el maig de 2019. Algunes de les veus més rodriguistes dins el PP de Palma, com Álvaro Gijón, sense anar més lluny, s'han mostrat reticents davant aquesta decisió.

Si fos així l'actual presidenta del PP a Palma, Marga Duran, quedaria desbancada completament. Duran ha dit que es mantindrà fidel a les voluntats del seu partit i de Company però no es descarta que la decisió de Company pogués generar una ruptura interna entre els militants més rodriguistes i els més afins a l'actual president. Amb tot, sembla que la decisió està presa i que Company confia en el retorn d'Isern per desbancar Ciutadans, que va guanyant força a Palma, però sobretot la coalició d'esquerres que actualment governa dins Cort. Se sap, a més, que Isern ja s'ha donat de baixa al Col·legi d'Advocats. Ara només falta que el partit ho confirmi oficialment.

stats