LA NOVA DRETA
Política 04/08/2018

Marga Prohens: “No es poden garantir drets humans amb les arribades massives d’immigrants”

Secretària de comunicació interna del PP estatal

Jaume Ribas
4 min
Marga Prohens: “No es poden garantir drets humans amb les arribades massives d’immigrants”

PalmaMargalida Prohens (Campos, 1982) és diputada des de fa set anys i actualment ocupa el lloc de portaveu del Partit Poular al Parlament de les Illes Balears. Recentment ha estat escollida pel nou president del PP, Pablo Casado, per ocupar el lloc de secretària de Comunicació Interna de la formació conservadora.

Us han designat per a un càrrec que abans no existia en l’organigrama del PP. Sereu secretària de Comunicació Interna. Quines tasques tindreu assignades, què us han encomanat?

És un càrrec que assumesc amb molta responsabilitat i molt agraïda a Pablo Casado i també a Biel Company, que m’ha donat la llibertat per poder acceptar aquest càrrec. Pablo Casado era vicesecretari de Comunicació abans de ser president i, per tant, és una àrea en què ell és molt bo i que sempre li ha interessat molt. Haurem de reforçar tot aquest camp, perquè no n’hi ha prou que nosaltres tinguem clar el nostre missatge, sinó que l’hem de fer arribar. I per què l’àrea de Comunicació Interna? Perquè els nostres millors altaveus són els nostres milers de càrrecs i militants. Som el partit amb major nombre d’afiliats de tot Espanya i és molt important que tinguin clar quin és el missatge que vol transmetre el Partit Popular.

Ja que comentau això dels afiliats, quants en té el PP?

Idò no ho sé. Sé els que tenim a les Illes Balears, però heu de tenir en compte que s’està fent una tasca als congressos autonòmics per depurar fitxers. A les Balears ja els hi tenim; a Madrid, també, i hi ha altres comunitats on encara no s’ha fet i per això varen tenir més compromissaris en el passat congrés.

Casado ha dit que no vol corrents interns, però els corrents interns s’han organitzat per participar en unes primàries i hi són. Quin serà el vostre paper per evitar que això tensi el partit?

Aquesta és una tasca més del comitè de direcció. La integració ja s’ha feta, al comitè hi seu gent que s’havia posicionat amb Santamaría o amb Cospedal.

A més de vós, Llorenç Galmés, Toni Fuster i Sebastià Sagreras tindran llocs de rellevància en el PP estatal. Quins càrrecs ocuparan i què suposa això per al PP balear.

Toni Fuster i jo mateixa estarem al comitè executiu amb Biel Company, que n’és membre nat. Agafam amb orgull i responsabilitat el relleu de Maria Salom. Llorenç Galmés i Sebastià Sagreras estaran a la junta directiva. Les Illes Balears no havíem tingut mai aquesta representació en els òrgans nacionals. Teniu en compte que Pablo Casado ha volgut recollir les diferents sensibilitats i el caire més regionalista que marca el PP balear, i que ell també va guanyar les primàries aquí ja en primera volta. En qualsevol cas, el nostre objectiu és representar la veu de les Balears dins el partit i que el maig del 2019 Biel Company guanyi les eleccions i tornem a les principals institucions.

Com explicau declaracions com quan Casado es referia a “l’arribada massiva de milions d’africans” i acusava el govern de Pedro Sánchez de provocar un “efecte crida”?

Us donaré unes dades. De juny a juliol de 2017 arribaren a Espanya 275 embarcacions amb 4.597 immigrants irregulars. El mateix període del 2018 n’han arribat 804, amb 17.133 immigrants irregulars. Aquestes són les dades. Alguna cosa ha canviat en els fluxos migratoris. Pedro Sánchez hi té molta responsabilitat i, sobretot, la responsabilitat de donar-hi una resposta. Els immigrants no són dades, no són un número. Són persones. Ningú puja dins una embarcació i posa en risc la seva vida enmig de la mar si està bé al seu lloc d’origen. Hem de solucionar el problema en origen. Els immigrants són les víctimes dels conflictes i de les màfies, i amb les màfies s’ha de ser molt contundent. Aquí no val fer política partidista ni fer una foto. S’ha de fer una política comuna a escala europea en matèria d’immigració perquè no pot ser, perquè és insostenible que a Espanya ens arribin 17.000 persones. Avui [per dimecres 1 d’agost] Pablo Casado és a Ceuta per donar suport als cossos i forces de seguretat que varen rebre atacs la setmana passada i a Salvament Marítim. Pedro Sánchez encara no ha anat a veure’ls. La posició del PP de Pablo Casado en matèria d’immigració és molt clara i la comparteix la majoria de la gent del carrer. Això és així i no hem de tenir por de dir-ho: hi ha d’haver un punt mitjà entre deixar que aquestes persones, aquests infants, morin a la mar i la política de papers per a tothom. Hi ha d’haver aquest punt mitjà perquè no es poden garantir drets humans amb aquestes arribades massives. Ha de ser una immigració regulada i que posi per davant els drets humans, però per a això ha d’estar controlada i enfocada al mercat de treball, els hem de poder donar seguretat i qualitat de vida. Es tracta de solidaritat, però també de responsabilitat.

Quin tipus d’oposició creis que farà Pablo Casado?

Farà una oposició molt ferma. El president ha passat per una moció de censura i no sabem quin preu haurà de pagar. Pablo Casado estarà molt vigilant amb temes com l’acostament dels presos d’ETA i la situació a Catalunya. Ja hem vist el que ha passat en el darrer congrés del PdeCat i la posició radical que torna a adoptar la Generalitat.

No us preocupa haver elegit un president que està sent investigat pel cas del màster i que si no fos aforat probablement ja estaria imputat?

No. La Complutense ha arxivat la investigació de l’expedient i Pablo Casado va obrir les portes del seu despatx a Génova per mostrar tota la documentació i donar totes les explicacions quan varen sortir les primeres acusacions. No hauria fet la passa per ser president del PP si tingués res que pogués perjudicar el partit.

Abans del darrer congrés, ja vàreu tenir un paper destacat en la Convenció estatal de Sevilla d’enguany. Sembla que el partit pensa en vós com una política de futur a escala estatal. Què en trobau, d’això?

La veritat és que sempre m’he sentit molt apreciada per la direcció nacional, també per Mariano Rajoy i el seu equip. Fa devers un any i mig vaig combinar durant un parell de mesos la presència en tertúlies a escala nacional i la meva feina aquí, a les Balears, precisament a proposta de Pablo Casado. S’ha vist molt clarament que el president vol apostar per la gent més jove. A Sevilla, com deis, vaig intervenir-hi amb tres persones més i, de fet, vaig fer-ho conjuntament amb Teo García Ejea, el nou secretari general.

stats