Política 07/07/2018

Tur ven la feina del Govern des de MÉS

La consellera protagonitzà una roda de premsa del partit ecosobiranista

Sabrina Vidal
2 min
La consellera de Cultura, Fanny Tur, i el coordinador de MÉS, Guillem Balboa. / I. VELÁZQUEZ

PalmaLa consellera de Cultura, Fanny Tur, coprotagonitzà ahir una roda de premsa amb el coordinador de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, a la seu del carrer General Riera de Palma per explicar les iniciatives del partit ecosobiranista dins el Govern quant a cultura democràtica.

La consellera no té cap càrrec dins l’executiva de MÉS per Mallorca -cal recordar, a més, que és eivissenca-, tot i que entrà dins el Govern a petició d’aquest partit després que en sortís Ruth Mateu.

A la roda de premsa anuncià que l’Executiu crearà un cens de símbols feixistes que encara queden als municipis i presentarà una línia d’ajuts per digitalitzar els arxius dels ajuntaments en el que és una nova passa dins l’estratègia per a la recuperació de la memòria històrica. “Allò que s’ha fet amb les fosses val una legislatura progressista”, va assenyalar.

La primera iniciativa de la Comissió de la Llei de memòria democràtica ha estat enviar una carta a tots els municipis per tenir una relació de noms franquistes. “Tenim una vintena de respostes per part dels ajuntaments. No en queden gaires i hi ha la voluntat de canviar-los”, va assegurar la consellera.

L’ altra passa és crear un cens de totes les persones represaliades i assassinades durant la dictadura franquista. “Al darrere hi ha la feina prèvia feta per un grup d’historiadors a qui els vull reconèixer la feina que han fet durant anys”. El recull d’informació implica un “intens buidatge bibliogràfic” perquè, segons va explicar, “s’han d’investigar molts arxius, siguin de Mallorca estatals, municipals, sindicals, d’associacions o bé de l’Església”.

En aquest sentit, es crearan línies d’ajudes per digitalitzar els arxius municipals amb una doble funció: “D’una banda, es conserven els documents i, de l’altra, es garanteix el dret de la informació per a investigadors i ciutadans”, va afegir Tur.

Pel que fa a l’excavació de la fossa d’Alaró, la darrera hora és que encara queda per excavar i no s’han trobat els cossos de l’exbatle de Mancor de la Vall i el seu fill, però no s’hi perd l’esperança. “No es deixarà d’excavar ni per temes pressupostaris ni per logístics. No hi ha límit pressupostari”, va declarar, contundent.

Quant a les novetats produïdes aquesta setmana a la fossa de Porreres que en podrien retardar la segona fase de l’exhumació, “l’Advocacia de la C omunitat estudia quines iniciatives es poden emprendre per excavar la segona fase de la fossa respectant els drets de tothom d’enterrar els seus parents”, va contestar.

El batle d’Alaró, Guillem Balboa, que va encapçalar la roda de premsa com a coordinador de MÉS, va defensar “les petites actuacions als pobles” per exemplificar la política de cultura democràtica del partit.

stats