Política 23/09/2020

Estira-i-arronsa entre el PSIB i Podem per l'ampliació del 15% dels hotels a Mallorca

El partit morat critica la mesura i vol que el Govern transfereixi les competències d'ordenació turística al Consell insular

Maria Llull
2 min
Podem vol que el Govern transfereixi al Consell de Mallorca les competències d'ordenació turística

PalmaEl Pacte torna a viure un estira-i-arronsa entre socis, en aquest cas a causa de l'ampliació dels hotels a Mallorca fins a un 15% de la superfície. Podem critica aquesta mesura i reclama que el Govern transfereixi les competències d'ordenació turística al Consell, "amb celeritat", segons ha manifestat aquest dimecres el portaveu del partit morat, Alejandro López.

L'acord de les formacions d'esquerres, inclosa Més per Menorca, durant la tramitació del decret de reactivació econòmica del Govern abans de la votació en el ple del Parlament va ser que els hotels es podrien ampliar fins a un màxim del 10%, però que els òrgans competents en ordenació turística podrien decidir minvar aquest percentatge o augmentar-lo fins a un 15%. Aquesta competència és dels consells excepte a Mallorca, on encara està en mans del Govern, concretament de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. I el conseller, Iago Negueruela, ja ha dit que aplicarà el màxim percentatge possible.

La coordinadora de Podem Mallorca, Aurora Ribot, ja va criticar dimarts l'ampliació dels hotels fins a un 15% i va destacar que "no és el model turístic que Podem cerca". "Des de Podem no compartim que es pugui ampliar al màxim i, a més, volem que el Consell sigui l'autoritat competent", va dir.

Sobre aquesta qüestió ha insistit López, qui ha recordat que la transferència "ja es va signar en els acords de Raixa". "Pensam que el Consell de Mallorca és l'òrgan més proper i el que ha de ser competent en matèria d'ordenació turística. Ja ho hem reclamat diverses vegades", ha explicat el portaveu morat.

Però, malgrat que el PSIB no es nega a transferir aquesta funció a la institució insular, tampoc no hi ha pressa per fer-ho. "Hi ha un acord de transferència en matèria d'ordenació i ara començam les reunions tècniques. És un projecte que du el seu temps, una mesura extraordinària", ha explicat, per part seva, el conseller Iago Negueruela aquest dimecres, abans de reunir-se amb el secretari d'Estat de Turisme. Quant a l'ampliació dels hotels fins a un 15% a Mallorca, Negueruela ha sentenciat que, en el cas de Mallorca, "es manté en els termes aprovats", és a dir, amb el percentatge màxim.

La portaveu parlamentària del PSIB, Sílvia Cano, s'ha mostrat encara més reticent a la transferència de les competències d'ordenació turística al Consell de Mallorca. "Aquest procés no està en marxa", ha dit. "Cal fer comissions bilaterals, un calendari de feina, informes jurídics, quantificar la despesa, determinar la metodologia de feina... No es pot simplificar el procés", ha afegit.

stats