Política 03/03/2020

Armengol defensa la seva gestió de menors com a presidenta del Consell de Mallorca

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, retreu al PP que hagi ignorat els informes del Defensor del Menor dels anys 2017 i 2018

Maria Llull
2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha defensat aquest dimarts en el ple del Parlament la seva gestió de menors com a presidenta del Consell de Mallorca del 2007 al 2011. A una pregunta del diputat de Vox, Jorge Campos, Armengol ha enumerat les mesures que es varen posar en marxa durant la seva presidència de la institució insular per prevenir i tractar els casos d'explotació sexual de menors, sobretot a partir del 2010, quan el govern espanyol va aprovar el tercer Pla d'acció contra l'explotació sexual de la infància i l'adolescència (2010-2013).

"En aquest pla es detecta un increment general dels casos d'abusos a menors, que varen passar de 593 el 2006 a 1.398 el 2011", ha explicat Armengol durant la seva intervenció. La presidenta ha recordat que durant la legislatura que presidí el Consell de Mallorca es va posar en marxa un protocol contra el maltractament infantil, una unitat de valoració de l'abús sexual infantil, un programa de tractament de menors agressors i un programa de formació per als professionals que treballaven amb menors.

La presidenta també ha recordat que aquestes mesures es varen veure afectades per les retallades del PP a partir del 2011, i que s'han tornat a tirar endavant a partir del 2015, amb l'arribada dels partits d'esquerra al poder.

Fina Santiago recorda al PP els informes del Defensor del Menor

Per la seva part, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha retret al PP que no demanàs pels casos de prostitució de menors que el Defensor del Menor "va explicar clarament" en els "informes del 2017 i el 2018". Santiago ha recordat que ella mateixa va explicar el protocol que va posar en marxa l'any 2018 i que va rebre la felicitació de la llavors diputada del PP, Sandra Fernández.

Santiago ha respost d'aquesta manera a la representant dels populars, Marga Duran, que ha tornat a demanar la seva dimissió. "Ja no forma part de la solució, ha de dimitir", ha dit la diputada del PP, a més de destacar les competències de la Conselleria d'Afers Socials en la coordinació dels consells. A més, Duran ha demanat pels resultats de les reunions de la mesa de coordinació entre el Consell de Mallorca i la Direcció General d'Infància, Joventut i Famílies del Govern.

"No hi ha només una mesa de coordinació entre el Govern i l'IMAS", ha assenyalat Santiago. La consellera ha explicat que, a més de vuit reunions entre la Direcció General d'Infància i el Consell de Mallorca, se n'han fet cinc de la comissió interinstitucional i 29 de la comissió de seguiment tècnic, que inclou altres organismes, com l'Audiència o la Guàrdia Civil. "La valoració de totes és positiva, perquè s'està fent una feina de detecció, sensibilització i tractament", ha dit Santiago.

stats