Política09/11/2015

72 llums verds, 63 de vermells: resultat final d'una votació discutida

El Parlament aprova la declaració de ruptura en una votació ordinària malgrat la por del PP que fos secreta

Gerard Pruna

Barcelona72 llums verds, 63 de vermells i la declaració de rupturaaprovada al Parlament. S'havia parlat molt de com seria la votació del ple de ruptura. La setmana passada el PP havia fet circular la hipòtesi que JxSí i la CUP demanarien votació secreta. Una forma, entenien els populars, d'esquivar possibles represàlies judicials per als diputats que votessin a favor de la desconnexió de la resta d'Espanya.

Malgrat que els independentistes havien dit sempre que "donarien la cara" en el ple, la rumorologia impulsada pel PP ha acabat arribant a l'hemicicle, on Ciutadans, PSC i els populars han demanat que la votació es fes cridant un a un a tots els diputats. No ha prosperat. JxSí i la CUP han votat en contra d'aquesta tramitació per poc àgil i la declaració de ruptura –que s'ha llegit davant el ple i s'ha votat punt per punt- ha pogut tirar endavant seguint el format habitual, amb llums de color verd i vermell delatant els escons del sí i del no, separant l'hemicicle en dos.

Cargando
No hay anuncios

Però no només el format de la votació era rellevant, també les xifres. Es mantindria inalterable el 72-63 que va sortir de les urnes el 27-S? Afegia incertesa la revelació del diputat de CSQP Joan Giner just abans que comencés el ple en què assegurava que volia abstenir-se, però que la direcció del grup parlamentari i de Podem l'havien amenaçat d'expulsar-lo si ho feia. Finalment ha votat conjuntament amb el seu grup en contra de tota la proposta de resolució, i el 72-63 només s'ha mogut en tres de les votacions i per distraccions de diputats. Així, en el primer punt un dels diputats de JxSí i la CUP no ha arribat a temps de prémer el botó, i en el quart i el vuitè ha estat un dels contraris a la declaració de ruptura –com el portaveu del PP, Enric Millo– que no ha encertat a votar.

Per al final ha quedat la votació de la proposta de resolució alternativa presentada per CSQP que demanava un referèndum i que ha estat eclipsada per l'escena que han protagonitzat els diputats del PP, que davant els aplaudiments independentistes han exhibit banderes espanyoles i catalanes dins l'hemicicle. També els diputats de CSQP s'han posat dempeus per mostrar, en el seu cas, uns cartells on es podia llegir, no sense dificultat, la paraula 'referèndum'.