Impostos
Part Forana 22/09/2022

El TSJIB anul·la la pujada del 400% de la taxa de terrasses als bars i restaurants de Llucmajor

L'Ajuntament va incrementar l'impost d'ocupació de la via pública el 2017, però no ho va justificar amb un informe econòmic

1 min
Ajuntament de Llucmajor

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha declarat "inadequada" per la seva "nul·litat" la pujada del 400% de la taxa municipal d'ocupació de la via pública que va aprovar l'Ajuntament de Llucmajor el 2017. El consistori va modificar l'ordenança –del 8 de novembre del 2017– en el ple següent a l'aprovació, el 26 de desembre del 2017, i l'Associació de Bars i Restaurants de Llucmajor, representada per l'advocat Sebastià Rubí, va recórrer la mesura.

Ara, el TSJIB ha admès el recurs principalment perquè la modificació es va fer sense "l'informe tecnicoeconòmic" que requereix la mesura, tal com ho preveu l'article 25 del TRLHL (Llei reguladora de les hisendes locals). "Implica una clara vulneració legal, ja que no s'ajusta amb precisió a la finalitat d'aquest tipus de taxes, destinades a retribuir la hisenda municipal per l'ús de terrenys de domini públic", assenyala la sentència.

Així, en donar la raó a l'Associació de Bars i Restaurants de Llucmajor, el tribunal autonòmic fa pagar a l'Ajuntament les costes processals, amb un límit de 2.000 euros. Ara bé, el consistori té un termini de 30 dies d'ençà de la notificació de la sentència –que és del 16 de setembre del 2022– per interposar-hi un recurs de cassació.

Per la seva banda, l’advocat de l’associació –Sebastià Rubí, expert en dret administratiu– destaca que “es tracta d’una taxa, és a dir, el que paga el ciutadà per una cosa pública”. “Sense un informe tecnicoeconòmic que avali que el cost inicialment previst és erroni, i que realment costa quatre vegades més, no es poden canviar les regles”, adverteix. 

stats