Part Forana 02/10/2020

Territori dona el vistiplau perquè el poblat de Gesa es converteixi en una urbanització de luxe

Les referències sobre un possible canvi en els usos urbanístics permesos s'han eliminat de l'estudi de detall

Ara Balears
2 min
Poblat de Gesa a Alcúdia./ M.B.

PalmaSegons avança Ultima Hora, la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme ha autoritzat la rehabilitació i reconversió de l'antic poblat de Gesa a Alcúdia en una urbanització de luxe després que s'hagi eliminat de l'estudi de detall tota referència a un possible canvi en els usos urbanístics permesos.

Abans de concedir la llicència d'obres a la promotora Residencial Alcudialuz, l'Ajuntament d'Alcúdia esperarà la resposta de Patrimoni. La promotora va adquirir la urbanització el 2017, després que dos anys abans Endesa la posàs a la venda per 31,1 milions d'euros.

El poblat, dissenyat per l'arquitecte Josep Ferragut per als treballadors de la central d'Alcanada als anys 60, està protegit en el catàleg municipal com a exemple d'arquitectura industrial de l'època, fet que obliga a conservar totes les construccions originals. A més, fa tres anys que Patrimoni estudia elevar-ne el nivell de protecció, que implicaria que fos declarat Bé d'Interès Patrimonial o Bé Catalogat. S'espera que pel desembre s'hagi pres una decisió.

El poblat ocupa una parcel·la de 28.707 metres quadrats vora la carretera d'Alcanada, just davant la central. Inclou 15 habitatges unifamiliars aïllats, 14 d'adossats, l'església de Sant Pere, la casa del capellà i una edificació d'usos diversos que en el seu moment va albergar el primer economat d'Alcúdia i també un casino. Es mantindran volum, alineacions i rasant de les edificacions existents, mentre que quedaran fora d'ordenació les edificacions annexes, cobertes i ampliacions que s'han realitzat posteriorment.

A principis d'any, Patrimoni va dir que no vetaria la rehabilitació del poblat. No obstant això, va aconsellar al Consistori que seguis les recomanacions del Col·legi d'Arquitectes per la a conservació. Queda per veure ara com s'avenen els plans de la promotora i el dictamen que emeti Patrimoni.

stats