Part Forana 26/04/2023

La sostenibilitat del litoral pollencí, a debat

Un fòrum ciutadà, organitzat per Arrels Marines i Save The Med Foundation, posarà damunt la taula els problemes de la part costanera del municipi

2 min
El port de Pollença, en plena efervescència estiuenca.

PalmaArrels Marines i Save The Med Foundation organitzen el II Fòrum Participatiu, un acte obert a tothom per debatre sobre l'estat del Port de Pollença. A la segona edició d'aquest esdeveniment, es posaran damunt la taula qüestions com l'estat de la biodiversitat, els microplàstics, la qualitat de l'aigua, les característiques del teixit empresarial, l'oferta alimentària ecològica i la mobilitat, entre d'altres, per conèixer l'opinió dels veïns respecte del litoral. La convocatòria, que tindrà lloc a la sala d'actes del Port, és per a aquest dijous dia 27 d'abril a les 18 hores, segons ha assegurat Arrels Marines en una nota de premsa.

El fil conductor de l'esdeveniment serà la sostenibilitat i es llançaran preguntes als participants per avaluar la situació, com per exemple:

  • Hi ha polítiques de conservació del patrimoni natural i cultural?
  • Hi ha directrius clares per als visitants de la zona?
  • Hi ha mitjans de vigilància per al compliment de les directrius?
  • Hi ha qualque sistema de seguiment ambiental que es revisi anualment?
  • Hi ha foment de mesures d'avaluació i reducció de l'impacte ambiental de turistes i locals?

L'àmbit sociocultural també serà centre de debat. Es tractaran quins són els principals usos recreatius de la zona, els beneficis dels recursos que ofereix; l'organització de la societat (o no) per reivindicar la zona com un espai propi i comunitari, i les característiques del teixit empresarial respecte de la sensibilització ambiental. Un cop el col·loqui hagi finalitzat i, a partir de les conclusions extretes, serà també la gent que hi hagi participat qui establirà les demandes que s'han de fer a l'Ajuntament.

La gestió de l'aigua, la pèrdua d'identitat cultural i la sobrepesca, eixos de la passada edició

Al primer Fòrum, que es va fer l'any passat, hi van assistir 45 persones. Es van fer diferents dinàmiques per establir un "catàleg de preocupacions" amb relació la zona costanera de Pollença. Entre elles, sortí la gestió de l'aigua, la pèrdua d'identitat cultural i la sobrepesca. Però també es va parlar de la manca d'espais per realitzar arts escèniques, de vessaments d'aigües fecals i de pèrdua d'espècies i hàbitats, entre moltes altres qüestions.

La dinàmica de l'esdeveniment funciona com un joc. De fet, l'any passat es va fer una dinàmica de somnis, per veure com voldrien els habitants de Pollença que fos el poble. "El treball previ que es va fer al primer fòrum ha servit per establir les línies de treball que es desenvoluparan aquest dijous, que seran molt més específiques", ha destacat l'entitat a la nota de premsa.

stats