Part Forana 07/11/2022

Selva vol substituir la plaça Major de Caimari per una superfície escalonada inspirada en les marjades

L'Ajuntament n'ha presentat l'avantprojecte al Consell per poder optar a una partida de 400.000 euros, i ara el sotmetrà a l'opinió dels veïns i entitats

2 min
Plaça Major Caimari actual

CaimariL'Ajuntament de Selva ha presentat al Consell de Mallorca un avantprojecte de reforma de la plaça de Major de Caimari inspirat en els desnivells que ofereixen les marjades de la serra de Tramuntana. El projecte, del despatx d'arquitectura Marès, d'Inca, l'ha presentat el consistori per poder optar a les subvencions de millora d’infraestructures turístiques i foment de la desestacionalització, procedents del Consorci de la Borsa d'Allotjaments Turístics.

L'actual plaça Major de Caimari és una superfície plana de 2.500 m2, que va ser dissenyada a final del segle XIX, en paral·lel a la construcció de l'església Nova. Esta envoltada d'arbres i de pedrissos de pedra de Binissalem. La reforma que proposa l'urbanista i arquitecte inquer Jaume Luis Salas substitueix aquesta gran superfície homogènia (i que s'ha utilitzat com a centre neuràlgic durant més d'un segle) per un espai de pendents, pèrgoles i zones enjardinades intercalades.

El despatx d'aquitectura i urbanisme d'Inca, Marès, és l'autor del projecte que substitueix la superfície plana per una desnivellada.

El projecte té un cost de més d'1,1 milions d'euros i estaria subvencionat amb 400.000 euros procedents del Consell de Mallorca. Segons el batle de Selva, Joan Rotger, "existeix la voluntat de reformar la plaça Major de Caimari i aquest no és el projecte que necessàriament hagi de ser el definitiu". "Hem presentat el projecte dins els terminis establerts al Consell per poder optar a la subvenció, però llavors hi ha un termini d'anys per executar la reforma".

Projecte obert a la participació dels veïns

L'Ajuntament de Selva ha convocat els veïns i entitats de Caimari per explicar-los amb detall el projecte de reforma. La trobada, amb l'assistència dels responsables del despatx d'arquitectura, serà demà dimarts, 8 de novembre, a les 20 h a l'església Vella. "La reforma plantejada és un canvi absolut en relació amb la plaça que fins ara hem conegut. Serà una plaça totalment diferent", reconeix el delegat de Caimari, Tòfol Barceló. "Tanmateix, això no és un projecte tancat. Allò important és que l'Ajuntament obtingui la subvenció del Consell, i llavors, amb la participació del poble, es podrà modificar segons allò que el poble trobi necessari. Hem de fer entendre que aquesta proposta no és un projecte, sinó un avantprojecte", afegeix el regidor Barceló.

Segons el batle de Selva, "la proposta s'ha redactat seguint els criteris de circularitat (tornant posar en funcionament l'aljub de 900 m3 que hi ha al subsol de la plaça), de sostenibilitat (amb lluminàries de sistema led), i d'accessibilitat (substituint els escalons i escalonades per rampes i pendents)".

stats