Part Forana 25/07/2019

19 recol·lectors participen en la X Festa del Batre al Pla de Mallorca

Dedicació especial a Biel Febrer 'Sordai', que compleix 50 anys seguits segant

M. Barceló
2 min
Una de les línies de segadores recollint els cereals a la festa del Batre

PetraEn plena campanya de recollida de l'anyada de cereals, diversos centenars de pagesos i una vintena de recol·lectors s'han reunit de bell nou a l'esplanada d'Es Cruce a Vilafranca per participar en la X Festa del Batre, que ha reunit la major part de recol·lectors del Pla de Mallorca.

Fins a 19 màquines actives i dues d'antigues, com a elements d'exposició, han tornat a oferir l'espectacle que des de fa deu anys s'organitza als cultius cerealístics situats entre Petra i Vilafranca.

Si els altres anys era la zona de Son Santandreu, a Petra, on es feia l'espectacular segada, enguany s'ha recol·lectat al pla de les Veles, també dins el mateix terme, just arran de la carretera Palma-Manacor, prop del restaurant Es Cruce.

Precisament ha estat al mateix complex on ha començat la festa amb un berenar de germanor, a la qual han estat convidats la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha; el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, i el gerent del Fogaiba, Mateu Morro.

Biel Febrer 'Sordai' du 50 estius segant els camps de cereals de la zona de Vilafranca.

Passat mig matí, la gent s'ha traslladat als camps de cereals per contemplar la recol·lecta i el pas escalonat de les màquines batent el gra. Enguany, la festa ha tingut un protagonista especial: el pagès Biel Febrer 'Sordai' de Vilafranca, que a 76 anys en porta 50 recol·lectant estiu rere estiu. Per això, l'organització ha tingut el detall de penjar el número 50 a la seva màquina.

Una vegada que s'ha recollit el gra, els pagesos han tornat a posar el peu davall taula per completar la festa amb un bon dinar a Es Cruce. Ha estat el millor moment per parlar d'una anyada magra a la major part de cultius i salvable en unes poques zones, segons comentaris d'alguns productors.

stats