Sector primari
Part Forana 06/10/2022

El pressupost de les ajudes per al sector rural de les Balears augmentarà un 6%

El període 2023-2027, a més, un 20% de la despesa compromesa es destinarà a inversions en explotacions agràries i un 12% a joves agricultors

ARA Balears
2 min
El pressupost de les ajudes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del proper període 2023-2027 per a les Balears augmentarà un 6% respecte del període actual.

PalmaEl pressupost de les ajudes del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) del proper període 2023-2027 per a les Balears augmentarà un 6% respecte del període actual. Es tracta d’un total de 144 milions d'euros per a cinc anualitats, és a dir, 28 milions d'euros per any. En canvi, pel que fa al període 2014-2022, la despesa pública total ha estat de 22 milions d'euros per any.

Segons la Conselleria, el PDR es nodreix del Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural (FEADER), de fons del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de la Conselleria d’Agricultura Pesca i Alimentació. Per tant, l’aportació europea representa gairebé el 40%, i es manté respecte del període anterior. La resta de l’aportació, del Ministeri i de la Comunitat, gairebé s’ha duplicat. 

Concretament, del total de la despesa compromesa, un 20,77% correspon a la línia d’inversions en explotacions; un 12,12%, a la línia de joves agricultors; un 34,18%, a les línies referides als compromisos amb el medi ambient, i un 29,48%, a la resta d’inversions. A la línia LEADER s’hi destinarà el 6,1% de FEADER, un 1,1% més del que obliga el reglament de la PAC.

Quant a la línia d’inversions en explotacions, s’hi destinaran 30 milions d’euros al llarg dels cinc anys, és a dir, 6 milions d’euros l’any. Fins ara la despesa programada era de 4,2 milions d’euros anuals. Aquesta línia d’ajuda va orientada a les explotacions professionals i prioritàries que presenten projectes que millorin la competitivitat, la modernització, l’adaptació al canvi climàtic i la innovació.

D'aquesta manera, la despesa compromesa per a la línia de joves agricultors és de 17,5 milions d’euros en cinc anys, 3,5 milions d’euros l’any. Es complementarà amb una línia pilot de suport a la successió de les explotacions entre agricultors jubilats i joves agricultors de 200.000 euros l’any. La despesa programada per a l’agricultura ecològica entre el 2023-2027 serà de 15,5 milions d’euros, 3,1 milions d’euros per any. Fins ara, l’aportació a l’agricultura ecològica ha estat de 2 milions d’euros anuals.

El nou PDR també preveu mesures agroambientals noves que sumen 2,5 milions d’euros més per any, com són la línia de lluita biològica, l’aprofitament d’aigües regenerades, el benestar animal i la biosolarització per al control de nematodes i fongs. A més, el programa preveu també la resta de mesures tradicionals, com la línia de la producció integrada, les inversions no productives (marges), la de prevenció d’incendis de riscos forestals o les inversions en transformació i comercialització.

stats