Part Forana 08/02/2021

Porreres reinicia les tasques d'exhumació de la segona fossa

Els tècnics creuen que hi pot haver fins a 120 represaliats enterrats

CATALINA RIERA
2 min
Tècnics treballant a la fossa de Porreres.

Porreres ha reiniciat aquest dilluns les tasques de la segona fase d'exhumació de la fossa amb l'objectiu de trobar restes de represaliats de la Guerra Civil. La directora de l'excavació –duita a terme per l'empresa Aranzadi–, Lourdes Herrasti, explica que en aquest cementeri hi podria haver fins a 120 víctimes, 55 recuperades durant la primera fase. Es preveu que aquestes tasques durin uns 15 dies.

"Ens queda bastant per recuperar, una altra cosa és que ho localitzem, però aquesta és la nostra intenció i farem tot el possible perquè passi", ha apuntat. També ha destacat que la feina feta aquest dilluns ja suposa "una passa important" perquè s'ha deixat a la vista la zona de treball.

Per la seva banda, la batlessa de Porreres, Xisca Mora, ha destacat que siguin els tècnics d'Aranzadi els que reiniciïn aquestes tasques. "Estem en bones mans perquè coneixen l'espai. Sabem que la feina es farà amb respecte i didàctica, explicant les passes que es facin cada dia", ha dit.

Així mateix, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha dit que la fossa de Porreres "té un significat històric molt important per a la nostra terra i molts de municipis estan pendents del que s'hi pugui trobar". En aquest sentit, ha lamentat que la democràcia arribi "tard" i s'ha compromès a continuar treballant per "obrir fosses, tornar les restes a les seves famílies i que tots puguin enterrar els seus morts".

Cal recordar que la intervenció que ara s'inicia és la continuació de la duita a terme el novembre del 2016 al cementeri de Porreres, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes a partir de l'excavació feta al voltant del segon bloc de nínxols. D'aquestes víctimes, 14 varen ser identificades i les restes es varen retornar a les seves famílies. A més, durant aquesta excavació també es varen localitzar nou fosses comunes, totes excavades excepte una, la fossa número cinc, que es trobava davall el bloc de nínxols. El mes de novembre de l'any passat es va esbucar per poder-hi continuar treballant.

stats