Part Forana 27/10/2021

La FELIB adverteix que s'haurà de retallar en educació, cultura o festes populars per compensar l'anul·lació de les plusvàlues

PP i Ciutadans demanen que es compensin els ajuntaments, i el PSIB exigeix reformar la llei

2 min
Els batles i batlesses a una trobada per tractar la vaga de treballadors de fems

La Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) ha advertit que per compensar l'anul·lació de l'impost de plusvàlues s'haurà de retallar amb altres àrees, com educació, cultura o festes populars, tal com ha declarat el seu president, Antoni Salas, a l'ARA Balears. Mentrestant, el PP i Ciutadans han demanat que l'Estat compensi els ajuntaments per aquesta pèrdua i el PSIB ha instat que la solució impliqui reformar la llei, segons ha informat Europa Press. Aquestes han estat les reaccions a la sentència d'aquest dimecres per part del Tribunal Constitucional per la qual cancel·la les plusvàlues, un impost beneficiari per als consistoris.

Els batles de les Illes Balears valoren la sentència amb preocupació, ja que, encara que els beneficis d'aquest impost suposen menys del 5% dels ingressos per als ajuntaments, s'hauran de quadrar els pressuposts reduint les sortides en altres àrees, la qual cosa és "qualitativament perjudicial", segons ha explicat Salas. Tot i això, el representant de la FELIB ha recalcat que s'ha d'estudiar la sentència a fons per trobar una solució, que implica la negociació de la fórmula de càlcul d'aquest impost entre la Federació Espanyola de Municipis i el Ministeri d'Hisenda.

Pel que fa als grups polítics, el portaveu del grup popular, Toni Costa, ha assegurat que la sentència del Constitucional és "un cop molt dur per a l'àmbit municipal" i ha considerat que l'impost "ha caigut per la deixadesa del Govern". Per altra banda, la portaveu del grup de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha afegit al posicionament de Costa, però ha criticat que "ni el PP ni el PSOE no han dut a terme la reforma de la Llei d'hisendes locals" i ha reclamat un acord urgent.

Per part seva, la portaveu del grup socialista, Pilar Costa, ha apuntat que el que urgeix és reformar la llei perquè els ajuntaments tinguin seguretat jurídica a l'hora de cobrar aquest impost. Tot i això, Costa ha mostrat "confiança" perquè els efectes d'aquesta sentència siguin menors, una vegada s'aprovi la nova normativa.

Des de la FELIB, insisteixen que encara no tenen xifres oficials sobre com afecta aquesta sentència els municipis de les Illes Balears. Tot i això, Salas ha remarcat que fins ara aquest impost s'aplicava d'una manera que "no s'ajustava a la realitat", perquè fins i tot hi havia anys que decreixia. "Queden molts interrogants per resoldre", hi ha insistit.

stats