Part Forana 05/12/2022

El Pi demana que els pedrissos de Caimari s'incloguin en el catàleg de patrimoni de Selva

Arran de la intenció de l'Ajuntament de reformar tota la plaça del poble, el grup de l'opisició també demana protegir la font modernista

3 min
Els pedrissos de la plaça de Caimari els feren segons la tècnica de pedra en verd.

PalmaEl grup municipal d'El Pi, a l'oposició a l'Ajuntament de Selva, demana que tot el perímetre de pedrissos de la plaça Major de Caimari s'inclogui en el catàleg municipal de patrimoni. El grup fa aquesta proposta arran de les intencions de l'equip de Govern de fer una reforma integral a la plaça del poble, segons un avantprojecte que preveu la substitrució de tot el perímetre de pedrissos i l'esplanada per una superfície a distints nivells. "Pensam que els pedrissos de Caimari han d'estar protegits, perquè tenen molt de valor. Per això, demanam que s'incloguin en el catàleg municipal de patrimoni. Fa més d'un segle que els feren , i estan construïts segons la tècnica anomenada de la pedra en sec", ha afirmat la regidora de la formació, Joana Maria Coll.

A diferència de les lloses d'ara, amb pocs dits de gruixa, les lloses dels padrissos de Caimari fan un parell de pams de gruixat.

De tots els elements de la plaça Major de Caimari, el catàleg municipal de patrimoni just inclou un gran aljub que es troba a una part del subsol de la plaça. És precisament la catalogació d'aquest element allò que, de moment, condiciona l'avantprojecte que l'Ajuntament de Selva encarregà a Marès Arquitectura, i que posteriorment presentà al Consell de Mallorca per poder optar a una subvenció. L'avantprojecte, segons el principi de circularitat, preveu que l'aljub recuperi la seva funció principal, que és emmagatzemar aigua. Després d'anys d'estar inutilitzat, l'Ajuntmant preveu que tota l'aigua que s'arreplega damunt la teulada de l'església (també ubicada a la plaça Major) vagi a parar dins l'aljub.

Aixeta en forma de drac de la bomba de l'aljub.
Fa dècades que de la bomba no en raja aigua.

Un element característic i complementari de l'aljub és una bomba feta de fusió de ferro, de principi del segle XX. És d'estètica modernista, i l'aixeta per on antigament rajava l'aigua de dins l'aljub té forma de drac. Segons la regidora d'El Pi, "la bomba modernista també hauria d'estar inclosa en el catàleg municipal de patrimoni, i per això ho proposarem en el proper ple". Com a curiositat, arreu de Mallorca hi ha altres dues fonts de la mateix època i festes segons el mateix model. Una és a la plaça de Quadrado, al centre històric de Palma, i l'altra al passeig de na Camel·la, a Manacor. En el cas de la font manacorina, quan es va reformar el passeig ara fa vint anys, l'Ajuntament decidí conservar-la, encara que en una ubicació diferent.

Pendents d'un segon avantprojecte

Al seu moment, i davant algunes manifestacions de rebuig per part de veïns de Caimari, el batle Joan Rotger afirmà que l'avantprojecte presentat no era el definitiu. En declaracions a aquest mateix diari, Rotger ha afirmat que "se n'encarregarà un altre que reculli les peticions dels caimariencs". L'avantprojecte presentat al Consell de Mallorca opta a una subvenció de 400.000 euros provinents del Consorci de la Borsa d'Allotjaments Turístics. El cost total de la reforma, segons l'avantprojecte, és de més d'1,1 milions d'euros. Si aquests plans s'arriben a executar suposaran un canvi de fesomia del punt més neuràlgic de Caimari, on es fan les festes, la fira i el mercat de cada dilluns.

stats