Part Forana 02/11/2020

Les obres de pedra en sec a Mallorca estaran supervisades per un mestre artesà

El Gremi de Margers reclama a Educació el desbloqueig de la qualificació professional d'aquesta tècnica

T.riera
2 min
Marger a Deià./ ISAAC BUJ

ManacorEl Consell de Mallorca ha inclòs una nova clàusula a les convocatòries de subvencions d'inversió municipal que afecta els projectes que facin intervencions en marges o pedra en sec. Es tracta d'una clàusula que obliga a certificar que les obres que afecten aquests elements específics s'han fet sota la supervisió d'un mestre artesà en paret seca. De la mateixa manera, el Gremi de Margers reclama a Educació "una acció contundent davant el Ministeri a Madrid que desbloquegi la publicació al

L'objectiu de la clàusula, ha explicat el Consell, és garantir que la construcció s'ajusta als paràmetres de la tècnica tradicional. Això significa, a efectes de tramitació i justificació, que s'haurà d'incloure en l'expedient del projecte un certificat signat per un mestre artesà en pedra en sec, i que serà requisit per poder tenir accés a la convocatòria pública d'ajuts.

La institució insular ha decidit aplicar aquesta clàusula per reivindicar el paper dels mestres margers i de pedra en sec, amb la voluntat de garantir el manteniment del patrimoni i que les noves construccions d'aquesta tècnica s'ajustin a la tradició constructiva.

Qualificació professional

Els margers denuncien que "les Illes Balears són la comunitat més interessada en aquesta qualificació professional: hi ha 250 margers només a Mallorca i el manteniment del patrimoni de pedra en sec en necessita molts més".

Amb la publicació de la Qualificació Professional al BOE es podran reobrir les Escoles de Margers, un fet important per al sector, ja que "per burocràcia i poca influència de les Balears ja s'han perdut dos anys que s'han de sumar a altres 13 des del tancament de l'Escola del Consell de Mallorca", indiquen des del Gremi.

Els Gremi de Margers assenyala que "ens hi jugam el futur de l'ofici: o es formen noves generacions de margers o l'ofici pot desaparèixer".

stats