Obituari
Part Forana 10/10/2023

Mor el montuïrer Francesc Trobat Garcias, primer batle del PSM a Mallorca

La vetlla tindrà lloc dimarts 10 d’octubre de les 15 a les 18 hores al Cementiri Municipal de Montuïri

Joan Socies/ Tot Pla
2 min
Francesc Trobat Garcias, primer batle del PSM a Mallorca

MontuïriFrancesc Trobat Garcias (Montuïri, 1943) ha mort aquest dimarts al seu poble natal. Xesc Trobat, com era conegut a la vila del Pla, va ser el primer batle pel PSM de tot Mallorca just a les primeres eleccions democràtiques.

Trobat va entrar en política el 1977. S’afilià al PSM i va formar part de la seva executiva. Així, a les eleccions de 1979 liderà la candidatura de la formació a Montuïri i en fou elegit batle durant el primer mandat democràtic després d’arribar a un acord amb el PSOE. La següent legislatura el PSM i el PSOE repetiren el pacte amb la batlia dos anys per a cada partit, començant el mandat el candidat dels socialistes Joan Miralles Felanitxer.

Fa uns anys, Trobat explicava com la il·lusió del canvi i la moguda que va viure Montuïri els anys setanta, amb la recuperació de la festa dels Darrers Dies, els concerts de Raimon, Maria del Mar Bonet… tot el moviment sorgit entorn de l’agrupació local de l’Obra Cultural Balear foren el motor de canvi que dugueren Trobat i Montuïri a obtenir la primera batlia de Mallorca pel PSM.

Durant el seu mandat es va fer el consultori mèdic, es normalitzaren els noms dels carrers, l’Ajuntament comprà el camp de futbol i el convent de les monges de la Caritat, es construí la pista poliesportiva del Dau, es posà el nom de Joan Mas i Verd, batle republicà assassinat el 1936, a l’escola de Montuïri i també s’eliminà la creu dels caiguts de damunt els Graons, entre altres fites d’aquells primers anys de democràcia.

Al final del segon mandat, el 1987, Trobat abandonà la política.

La vetlla tindrà lloc dimarts 10 d’cotubre de les 15 a les 18 hores al Cementiri Municipal de Montuïri.

stats